ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) wil ruim 2,5 miljoen euro terug hebben van de voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B. 

Van drie handlangers, onder wie Sabans broer Hasan, wil het OM dat ze in totaal ongeveer 1,3 miljoen euro terugbetalen. Deze definitieve ontnemingseisen legde het OM maandag neer bij de rechtbank in Almelo.

Justitie kondigde vrijwel dezelfde eis in april vorig jaar al aan. Dat de zaak nu pas zijn beslag krijgt, komt doordat er nog getuigen gehoord moesten worden.

De bedragen zijn gebaseerd op berekeningen van de inkomsten die de vier hebben verkregen met de handel in en uitbuiting van vrouwen. Hiervoor zijn Saban en zijn trawanten in 2009 en 2010 al veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen.

Turkije

Saban zelf zit sinds zijn vlucht in september 2010 in Turkije. Daar loopt sinds februari 2011 een onderzoek tegen hem en zijn broer Hasan in verband met het witwassen van ruim 900.000 euro, die ze met de vrouwenhandel in Nederland en Duitsland zouden hebben verdiend.

Saban is in Turkije ook opgepakt, maar werd in juni 2011 vrijgelaten op borgtocht, na betaling van 16.000 euro.

Kind

Sabans Nederlandse vrouw, die ook voor hem als prostituée heeft gewerkt, verwacht inmiddels haar derde kind van hem. In 2010 wist Saban te ontsnappen toen hij van justitie een paar dagen verlof kreeg om zijn eerste pasgeboren kind te bezoeken.

Zijn vlucht wekte destijds veel beroering. Aangezien er tussen Nederland en Turkije geen uitleveringsverdrag bestaat, kan Nederland niet om uitlevering door Turkije vragen.