BILTHOVEN - In totaal 1149 mensen zijn afgelopen jaar ziek geworden van met salmonella besmette zalm. Vier van hen zijn overleden.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekendgemaakt.

Het aantal besmettingen liep tegen het einde van het jaar al fors terug.

In de laatste week van 2012 zijn nog vier nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die de voorbije periode besmet zijn geraakt door vervuilde zalm van visverwerkingsbedrijf Foppen in Harderwijk.

Het RIVM laat in een reactie aan NU.nl weten dat het aantal doden op basis is van meldingen van de ziekenhuizen van de overledenen. "Het officiële aantal sterfgevallen is vier, maar we kunnen niet uitsluiten dat het er nog meer worden", aldus een woordvoerder.

Bejaarde

Vorig jaar was er al sprake van zes doden, waaronder een ernstig zieke bejaarde. Letselexpert Yme Dorst meldde dit aan Omroep West.

De woordvoerder legt uit dat bij het overlijden van een bejaarde in een verzorgingstehuis, het lastiger is om te bepalen dat salmonellabesmetting door de zalm de uiteindelijke doodsoorzaak is. "Omdat dit niet door het ziekenhuis is gemeld, is voor ons het dodenaantal nog altijd vier."