AMSTERDAM - Reizigersverenigingen Rover en de Maatschappij voor beter OV hebben genoeg van de problemen met de Fyra-trein.

Zij willen dat de hogesnelheidstrein op het traject tussen Amsterdam en Brussel wordt vervangen, laten woordvoerders van de reizigersclubs maandag weten.

De staatssecretaris moet ingrijpen, vindt de Maatschappij voor beter OV.

"NS Hispeed voldoet niet aan de eisen die werden gesteld bij de aanbesteding wat betreft het aantal treinen en de vertraging op het traject. Zo zouden er achttien treinen per dag heen en weer moeten rijden en zijn dat er nu maar tien", aldus de zegsman.

"Daarnaast vallen de treinen met bosjes uit."

Arriva

De reizigervereniging wil dat Arriva de exploitatie van treinen tussen Amsterdam en Brussel op zich neemt.

“We zijn altijd bereid een stuk vervoer op ons te nemen, mits het rendabel is”, zegt Arriva-directeur Anne Hettinga desgevraagd tegen NU.nl.

Wel vindt Hettinga dat het tijd wordt om meer trajecten uit de handen van de NS te nemen. 

Rover

Ook reizigersclub Rover wil dat NS Hispeed stopt met de Fyra vanwege de vele problemen. Rover vreest echter dat Arriva te onervaren is en pleit ervoor de oude Beneluxtreinen weer in te zetten. "Pas wanneer de Fyra zonder problemen rijdt, is die weer aan de beurt", aldus een woordvoerder van de reizigersvereniging.

Arriva-directeur Hettinga vindt de angst van Rover onzin. "We rijden al 15 jaar lang in Nederland, in het buitenland nog langer. En ik pleit voor het inzetten van nieuwe materieel."

Maandagochtend ontstonden opnieuw problemen met de Fyra-trein. Tussen Rotterdam en Breda stond de hogesnelheidstrein ruim een halfuur stil vanwege problemen met een spanningsbrug, meldt een woordvoerder van de NS. Zaterdag stond de Fyra eveneens enige tijd stil, ditmaal bij de grens.

De Fyra kampt sinds zijn lancering bijna een maand geleden veelvuldig met technische problemen en staat daardoor geregeld stil of valt in zijn geheel uit.