ENSCHEDE - De stroomvoorziening in een belangrijk deel van Enschede zal zeker nog enkele maanden afhankelijk zijn van een noodvoorziening.

Dat meldde een woordvoerder van energiebedrijf Enexis maandagmorgen.

De tijdelijke voorziening is zondag geplaatst, nadat een explosie in een verdeelstation voor een grote stroomstoring zorgde. Alle ruim 20.000 getroffen aansluitingen hebben sinds het begin van zondagnacht weer stroom.

De woordvoerder verwacht wel dat enkele noodaggregaten die nu nog nodig zijn om de stroomvoorziening op gang te houden, in de komende dagen afgeschakeld kunnen worden.

Oorzaak

Experts proberen de komende weken te achterhalen wat de oorzaak van de explosie is geweest. Na het schoonmaken van het verdeelstation moet blijken of de reserve-installatie in het gebouw schade heeft opgelopen.

Ook moet inspectie uitwijzen of het gebouw zelf veilig is om te kunnen gebruiken, aldus de woordvoerder.

Schadevergoeding

De getroffen huishoudens en bedrijven krijgen bij een storing die meer dan vier uur duurt automatisch een schadevergoeding, liet de woordvoerder van Enexis weten.

Bij een stroomuitval zoals in Enschede van meer dan 8 uur, krijgen huishoudens 55 euro. Alleen voor die aansluitingen keert Enexis meer dan 1 miljoen euro uit.