VREDEPEEL - De dreiging van Syrische raketten voor de inwoners van Turkije is reëel maar door de uitzending van Nederlandse Patriots moet ook worden voorkomen dat het conflict escaleert.

''Door militair de tanden te laten zien, voorkom je meer geweld’’, zei Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp maandagochtend bij het vertrek van het Nederlandse materieel richting Turkije.

De missie heeft een defensief mandaat, legde Middendorp maandag uit. De Nederlandse Patriots zijn bedoeld als extra bescherming voor de grote Turkse stad Adana (1,5 miljoen inwoners). Middendorp: ''Onze uitzending betekent niet dat we ons in het conflict in Syrië mengen.''

Maximaal 360 Nederlandse militairen worden gevestigd op een Amerikaanse basis in Turkije. En hoewel Adana binnen het bereik van Syrische raketten ligt, kunnen Nederlandse militairen niet direct onder vuur genomen worden door Syrië, vertelde detachementscommandant Marcel Buis.

Middendorp benadrukte nogmaals dat met de opleiding en training van de militairen niks mis is.

Bekijk beelden van het vertrek van de Patriots:

Twijfels

Eerder uitte defensievakbond AFMP twijfels over de opleiding en training van de landmachtmilitairen die nog niet lang deel uitmaken van het raket- en luchtverdedigingsdetachement.

De Commandant der Strijdkrachten legde uit dat de Nederlandse militairen steeds bovengemiddeld scoren in NAVO-examens en bovendien gaat een aantal militairen mee die op de vorige twee missies ervaring heeft opgedaan. ''Ze zijn optimaal getraind en klaar voor deze relevante taak’’, voegde de detachementscommandant toe.

Het materieel vertrok maandag vanaf de kazerne in Vredepeel (Limburg) voor verscheping naar de Eemshaven in Groningen. De eerste militairen vertrekken dinsdag.

De hoofdmacht volgt op 21 januari. De eenheid is naar verwachting op 26 januari operationeel. De missie gaat een jaar duren.