HEILBRONN - De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft wel degelijk een ingreep uitgevoerd in de kliniek in het Duitse Heilbronn.

In augustus verrichte hij een ruggenprik bij een 33-jarige vrouw, zegt de patiënte in de lokale krant Heilbronner Stimme van zondag.

Bij een ruggenprik of lumbaalpunctie wordt een dunne holle naald ingebracht bij de ruggenwervels. Artsen tappen zo wat hersenvocht af, dat ze nodig hebben om sommige diagnoses te kunnen stellen.

''De ruggenprik was erg pijnlijk en duurde erg lang'', zei de patiënte. Ze klaagde bij Jansen Steur, maar die zou dat hebben genegeerd. Na de ingreep kon de vrouw zich dagenlang niet bewegen. Ook eten was onmogelijk. Een verpleegster zou naderhand hebben gezegd dat Jansen Steur een bloedvat had geraakt. Ook een collega-arts zou hebben toegegeven dat er iets fout was gegaan.

Ontslagen

Jansen Steur werd zaterdag ontslagen bij de Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn. Bij het bekendmaken ervan zei de directie dat Jansen Steur geen ingrepen heeft uitgevoerd.

Jansen Steur is in Nederland aangeklaagd. Als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede zou hij tussen 1996 en 2003 veel foute diagnoses hebben gesteld. Een van zijn patiënten zou na een slechtnieuwsgesprek zelfmoord hebben gepleegd.

Anderen zouden zwaar lichamelijk en geestelijk letsel hebben opgelopen door Jansen Steur. Verder zou hij receptenblokken van een collega hebben gestolen, valse recepten hebben uitgeschreven en duizenden euro's van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek hebben verduisterd.

Uitgeschreven

Vrijdag bleek dat Jansen Steur in Heilbronn werkte. Eerder was hij aan de slag bij twee andere Duitse ziekenhuizen. Jansen Steur heeft zich in Nederland laten uitschrijven als arts, maar dat geldt niet voor andere landen. Hij mag dus gewoon in het buitenland werken.