AMSTERDAM - In het Friese Raard is zondagochtend tijdens een speciale kerkdienst stil gestaan bij het ongeluk wat plaats vond tijdens oud en nieuw.

Bij de dienst waren ook enkele slachtoffers van het ongeluk aanwezig.

"Velen kwamen in een rolstoel of op krukken'', zei voorganger Marga Stougie-de Wit over de dienst.

De speciale dienst werd goed bezocht. In de kerk was plaats voor zo'n tweehonderd mensen, buiten stond een tent waar nog eens tweehonderd mensen de dienst via een videoverbinding konden volgen.

Kaarsen

Tijdens het anderhalf uur durende samenzijn werden vijf witte kaarsen aangestoken. ''Eén voor de overledene en vier voor respectievelijk de aanwezige kinderen, de tieners, de omstanders en gewonden samen en de hulpverleners.''

Stougie-de Wit is tevreden over het verloop van de bijeenkomst. ''We willen als kerkgemeenschap de mensen troost bieden en zorgen dat ze weer verder kunnen.'' Gezien de positieve reacties lijkt haar dat gelukt.

Verwondingen

Bij het ongeluk op oudjaarsnacht reed een 42-jarige vrouw uit Dokkum in op een groep van zo'n veertig mensen bij een vreugdevuur. De vrouw werd mogelijk verblind door het vuur en zag daardoor de mensen die op de weg stonden over het hoofd. Volgens de politie was er geen opzet in het spel.

Een 59-jarige man bezweek afgelopen week aan zijn verwondingen. Twee anderen van de in totaal 17 slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.

Hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. Volgens de politie was er geen opzet in het spel en had de vrouw geen alcohol gedronken. Wel is al duidelijk dat zij niet heeft geremd.

Heeft u foto's van de kerkdienst? Voeg ze toe op NUfoto