AMSTERDAM - Bij benoemingen in de politieleiding moet de kwaliteit van kandidaten zwaarder wegen dan het aantal jaren dat ze in dienst zijn.

Dat zei korpschef van de nationale politie Gerard Bouman zondag in Buitenhof.

Hij zei met de bonden aan tafel te zitten om te praten over het aanpassen van het Landelijk Sociaal Statuut. Daarin zijn met de politiebonden afspraken gemaakt over de bescherming van medewerkers bij reorganisaties.

Het aantal jaren dat iemand in overheidsdienst is weegt volgens Bouman nu zwaarder dan de kwaliteit. "Laten we nou eens kijken hoe we op basis van kwaliteit in plaats van leeftijd een leiding kunnen neerzetten."

Geen feestje

Politievakbond ACP was donderdag niet bij de benoeming van de politietop omdat de bond ‘geen reden tot een feestje' zei te zien. Volgens Bouman was er alle reden voor de bond om er wel bij te zijn. "Hoe je het ook wendt of keert, de nationale politie is van start gegaan. Als je mee wil spelen met de wedstrijd moet je niet aan de zijkant gaan staan." Hij wees erop dat andere bonden er wel bij waren.

Bouman zei te snappen dat er zestigduizend collega's zijn die niet weten waar ze aan toe zijn.

"Als de ACP een oplossing heeft waardoor de onzekerheid minder lang duurt, nodig ik ze van harte uit deze te delen." Het is volgens Bouman belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven. "Het helpt niet als je zegt dat er zorgen zijn om vervolgens weg te gaan."

Zekerheden

Bij de politie worden volgens Bouman zekerheden geboden die bij weinig andere werkgevers in het land worden geboden.

"Bij ons vallen geen gedwongen ontslagen. Wie kan dat nu nog zeggen?" Dat er meer werk is dan de agenten aankunnen, is volgens hem normaal bij de politie. "Ik ken geen een land ter wereld waar de politie zegt: zullen we de helft maar naar huis sturen want er is niks te doen."

Door de nationale politie wordt het volgens hem ook eenvoudiger om de politie daar in te zetten waar het nodig is.

"Als elders in het land hulp of bijstand nodig is vanuit een andere regio, kan dat zonder detachering, zonder papierwerk en zonder het overboeken van geld. De politie is nu veel flexibeler als het gaat om de op- en afschaling op plekken waar problemen zijn."