AMSTERDAM - Bij de jaarwisseling zijn meer gewonden gevallen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.

In 82 van de 98 afdelingen voor spoedeisende hulp kwamen in totaal 637 mensen met vuurwerkletsel binnen. Vorig jaar waren er 576 gewonden in alle afdelingen.

Veel mensen raakten gewond aan hun ogen. Zo telde het Oogziekenhuis in Rotterdam 30 mensen met oogklachten. Sommigen van hen zullen blind worden aan een of beide ogen.

Andere gewonden verloren vingers, vijf mensen moeten een hand missen. In Dordrecht raakte een man een halve bil kwijt door vuurwerk.

Agressie

Veertien afdelingen gaven aan dat ze te maken hebben gekregen met bedreigingen en agressie. Zo gooide iemand bij het VUmc in Amsterdam met een stoel.

In Deventer vertoonde een patiënt ''ontoerekeningsvatbaar gedrag'' onder invloed van drugs, in Groningen was iemand ''fysiek en verbaal agressief'' door alcohol. In Haarlem gedroegen vrienden van een onwel geworden man zich ''onrustig en bedreigend'' in het ziekenhuis.

Chirurgie

Ook plastisch chirurgen moesten meer lichamelijke schade herstellen, bleek vrijdag. Ze opereerden 43 mensen met ernstige verwondingen, allen mannen.

De meesten raakten gewond door illegaal vuurwerk. Vorig jaar zagen de plastisch chirurgen 25 ernstig gewonde slachtoffers rond de jaarwisseling.