AMSTERDAM - De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur is ontslagen bij het ziekenhuis in het Duitse Heilbronn.

Dat meldt de NOS.

Het ziekenhuis zegt in een verklaring kennis te hebben genomen van de berichtgeving in Nederland en heeft daarom besloten om het contract met de neuroloog sinds vrijdag al af te breken.

Jansen Steur heeft geen foute diagnoses gesteld, denkt het ziekenhuis. De kliniek sluit ''met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'' uit dat hij daar nieuwe slachtoffers heeft gemaakt.

Onderzoek

Hij zou in zijn functie geen ingrepen hebben uitgevoerd en geen belangrijke therapieën hebben geleid. Nader onderzoek moet dat over enkele dagen kunnen bevestigen.

Volgens de kliniek had Jansen Steur de juiste papieren toen hij solliciteerde in Heilbronn. Wie de juiste papieren heeft, wordt dan ook niet gescreend. ''Hoe realistisch is het dat iemand met zo'n verleden gaat solliciteren?", voerde het ziekenhuis aan.

De kliniek was niet op de hoogte van zijn Nederlandse strafvervolging en zijn verwijdering uit het BIG-register.

IGZ

Letselschadespecialist Yme Drost vindt dat de Duitse baan van Jansen Steur deels te wijten is aan de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). ''We moeten niet met een vingertje naar het Duitse ziekenhuis wijzen, maar naar Nederlandse instanties.''

Drost vindt dat de IGZ na Jansen Steurs gedwongen vertrek uit het Medisch Spectrum Twente in 2003 meteen naar het medisch tuchtcollege had moeten stappen. ''In plaats daarvan hebben ze het op een akkoordje gegooid en hem vrijwillig uit laten schrijven uit het BIG-register. Sindsdien weten ze hem al 9 jaar niet effectief te stoppen en spoorden journalisten hem tot drie keer toe op in het buitenland.''

Het feit dat Jansen Steur toch weer aan het werk was, vindt Drost ''een klap in het gezicht van alle patiënten. Die man kan zich gewoon niet inleven in wat hij mensen heeft aangedaan.''

Nooit benaderd

Het Medisch Spectrum Twente (MST) is nooit benaderd door buitenlandse ziekenhuizen over Jansen Steur. Dat meldt een woordvoerder van het MST. ''Terwijl er normaal gesproken wel regelmatig om referenties wordt gevraagd.''

Het verbaast hem dat Jansen Steur na zijn vertrek uit het MST nog in andere ziekenhuizen heeft gewerkt. ''Zijn zaak heeft toentertijd uitgebreid media-aandacht gehad. Ook in Duitsland stond het in de pers. Daar moet zo'n kliniek dan toch weet van hebben gehad?''

De in 2009 geopende speciale nazorgpoli voor ex-patiënten van Jansen Steur is nog steeds open, maar er melden zich bijna geen patiënten meer met vragen. Het MST heeft de indruk dat de meeste patiënten nu op de hoogte zijn. ''Zo nu en dan krijgen we nog telefoontjes van mensen die zich afvragen of zij of hun ouders door Jansen Steur zijn behandeld.''

Foute diagnoses

Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het MST in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld. Een van zijn patiënten zou zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze de ziekte van Alzheimer had. Mogelijk heeft Jansen Steur 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl dat niet nodig was.

Vrijdag kwam naar buiten dat Jansen Steur desondanks nu in het Duitse Heilbronn werkte. Nederlandse politici en patiëntenverenigingen spraken daarover hun ongeloof uit.

''Dit is waanzinnig, schandalig'', zo reageerde Wilna Wind, directeur van de NPCF, zaterdagmorgen. ''Deze man is blijkbaar compleet normloos.'' Justitie in Almelo noemde de zaak tegen Jansen Steur eerder al ''de grootste medische strafzaak ooit in Nederland''.

Schippers

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat Europese landen niet alleen elkaars diploma's van medici moeten erkennen, maar ook elkaars sancties. Zo reageerde ze zaterdag op het ontslag van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur, die in een Duits ziekenhuis bleek te werken.

''Tegen Jansen Steur loopt in Nederland een rechtszaak, daar kan ik dan ook niet op ingaan. Maar hij staat niet meer in het Nederlandse artsenregister en mag dus in Nederland zijn beroep niet meer uitoefenen. Wat mij betreft erkennen we in Europa niet alleen elkaars diploma's, maar ook elkaars sancties. Wie in Nederland geen arts meer mag zijn, mag dat ook niet in een ander land zijn'', aldus Schippers.

Europarlement

Artsen tegen wie een werkverbod is uitgevaardigd, moeten niet langer over de grens kunnen werken. CDA-Europarlementariër Esther de Lange heeft daarover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Zodra een strafzaak begint tegen een arts, moeten alle EU-landen worden gewaarschuwd, stelt de Europarlementariër voor.