RIJSWIJK - De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie Bernard Uitdehaag is ''zeer onaangenaam verrast'' door het nieuws dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur in Duitsland aan het werk is.

''Dit is een nieuw hoofdstuk in een tot nu toe al dramatisch verhaal en het kan alleen maar erger worden'', zei Uitdehaag zaterdag tegen de NOS op Radio 1.

Uitdehaag vindt het wonderlijk dat Jansen Steur in het buitenland aan de slag kon gaan als neuroloog en verbaast zich erover dat de Duitse zorginstelling geen informatie heeft ingewonnen in Nederland over de arts. Volgens hem is het relatief eenvoudig om na te gaan of er een zaak tegen een arts loopt.

Jansen Steur stond in Nederland niet meer geregistreerd als arts, waardoor hij hier niet meer aan het werk zou kunnen. Het Nederlandse BIG-register geldt echter niet in het buitenland. Een Europees register zou daarom een oplossing kunnen zijn om te voorkomen dat zulke artsen nog in andere landen aan het werk kunnen.

Waanzinnig

Patiëntenfederatie NPCF is totaal verbijsterd over de nieuwe ontwikkelingen rondom Jansen Steur. ''Dit is waanzinnig, schandalig...'', aldus Wilna Wind, directeur van de NPCF. ''Deze man is blijkbaar compleet normloos.''

Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al ''de grootste medische strafzaak ooit in Nederland'' genoemd.

Niet reageren

De advocaat van Jansen Steur wil niet reageren op het bericht dat zijn cliënt nog werkzaam is als neuroloog in een ziekenhuis in Duitsland. Dat schrijft hij in een mail aan de NOS, meldt de omroep zaterdag. "Wat ik in deze zaak heb op te merken, zal in de zittingszaal geschieden en niet in de media", aldus advocaat Frank van Gaal.

Vrijdag werd bekend dat Jansen Steur nog als neuroloog werkzaam is in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn. Daar bevestigden medewerkers dat er een neuroloog onder de naam Ernst Jansen werkt. Ook herkenden zij foto's van de omstreden neuroloog.

Strafproces

Tegen Jansen Steur loopt een strafproces omdat hij als neuroloog in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Justitie verdenkt Jansen Steur van 21 strafbare feiten.

Het ziekenhuis in Duitsland waar de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur zou werken, geeft zaterdag om 13.00 uur een persconferentie. Dat meldt letselschadespecialist Yme Drost op Twitter.

D66

De D66-fractie in het Europarlement wil dat er zo snel mogelijk een Europees register komt voor artsen. Dat zei Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy zaterdag in het NOS Journaal op Radio 1 naar aanleiding van het nieuws rondom Jansen Steur.

Nu werkt het zo dat een land de andere 26 lidstaten op de hoogte moet stellen van artsen die in het eigen land niet meer aan de slag mogen. Een complex systeem dat volgens Gebrandy niet werkt.

De D66-Europarlementarier heeft zijn vraag om een Europese zwarte lijst nu opnieuw neergelegd bij de Europese Commissie. Gebrandy zet zich al twee jaar in voor een dergelijk register. "Er ligt al een voorstel bij de commissie, maar er zijn nog enkele juridische problemen, bijvoorbeeld met de privacywetgeving van sommige lidstaten", aldus Gebrandy.

Volgens Gebrandy zijn er meer artsen zoals Jansen Steur in Europa. "Geen duizenden, maar de schade die wordt aangericht is vaak erg groot."

Vijf vragen over de zaak Jansen Steur