AMSTERDAM - Het wapen dat is gebruikt bij de dubbele moord eind december in Amsterdam, is vrijdag waarschijnlijk gevonden.

De kalasjnikov lag in een sloot bij sportpark De Eendracht in het westen van de hoofdstad.

Vlak bij het automatische geweer was eerder de vluchtauto van de schutters gevonden. Dat meldde de politie vrijdagavond.

Bij de schietpartij werden de inzittenden van een zwarte Range Rover met automatische wapens onder vuur genomen vanuit een zilverkleurige Audi.

Een 21-jarige Amsterdammer overleed direct. Zijn 28-jarige passagier werd zwaargewond gevonden en stierf later in het ziekenhuis. De twee waren bekenden van de politie. Volgens getuigen zaten in de Range Rover, met Frans kenteken, naast de slachtoffers vermoedelijk nog een of meer personen.

Op de vlucht

Na de schietpartij sloegen de schutters op de vlucht. Tijdens een wilde achtervolging door Amsterdam schoten ze op twee motoragenten. Die raakten niet gewond, maar ''hebben de dood in de ogen gekeken'', aldus politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Bij de schietpartij was volgens getuigen een derde auto betrokken, een donkere Volkswagen Golf waarin meerdere mensen zouden hebben gezeten. Een van die inzittenden zou ook hebben geschoten. De politie heeft de auto uitgebrand teruggevonden.

Het motief achter de dubbele moord is nog niet duidelijk. De politie heeft ongeveer 80 rechercheurs op de zaak gezet. De schietpartij leidde tot angst in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.