AMSTERDAM - De omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur is ondanks de strafzaak die tegen hem loopt opnieuw aan het werk gegaan.

Steur werkt volgens de NOS in een ziekenhuis in het Duitse Heilbronn.

De afdeling neurologie en collega's van Jansen Steur bij de Klinikum am Gesundbrunnen zouden dat hebben bevestigd. Een verslaggever van de regionale omroep RTV Oost heeft kort met de geschorste arts gesproken. Jansen Steur wilde niet zeggen hoe lang hij al in Duitsland werkt.

Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld.

Hersenoperatie

Hij zou onder meer 13 personen hebben doorverwezen voor een hersenoperatie die misschien niet nodig was, medicijnen valselijk voorgeschreven hebben, lijkschennis hebben gepleegd en 88.000 euro hebben verduisterd.

Een van zijn patiënten zou zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze de ziekte van Alzheimer had. Anderen moesten onnodig zware medicijnen slikken.

Strafzaak

Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al ''de grootste medische strafzaak ooit in Nederland'' genoemd.

Jansen Steur vertrok eind 2003 bij MST. Hij werkte daarna ook bij twee ziekenhuizen in Duitsland. Steur mag in Nederland niet meer als neuroloog werkzaam zijn. In Duitsland is dit niet verboden, aldus het Openbaar Ministerie.

Geen enkel ziekenhuis heeft in de laatste jaren contact opgenomen met het MST om informatie te vragen over het verleden van Jansen Steur. Dat heeft Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Enschedese ziekenhuis, vrijdag gezegd in het programma Nieuwsuur.

Onbegrijpelijk

Nederland moet zo spoedig mogelijk werk maken van de internationale uitwisseling van gegevens over in opspraak geraakte medici. Dat stellen verscheidene politieke partijen. Ze noemen het volstrekt onbegrijpelijk dat Jansen Steur aan de slag is gegaan in Duitsland. Ze willen dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) actie onderneemt.

Het CDA heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat de minister contact moet opnemen met de Duitse autoriteiten. De bewindsvrouw moet er volgens haar voor zorgen dat Jansen Steur zo snel mogelijk stopt met zijn werk in het Duitse ziekenhuis.

Zwarte lijst

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemt het ''onbegrijpelijk'' dat de neuroloog in Duitsland gewoon aan het werk is. ''Dit voorbeeld geeft wederom aan waarom het van belang is dat er met spoed een Europese zwarte lijst moet komen met artsen die niet naar behoren functioneren en daardoor een groot gevaar vormen. Ik roep minister Schippers op hier nogmaals op aan te dringen in EU-verband.''

Net als de SP en PVV steunt de PvdA het door de CDA aangevraagde spoeddebat.

Natrekken

Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven en PVV-Kamerlid Reinette Klever noemen het onbegrijpelijk dat Jansen Steur nog in Duitsland aan de slag kon. Het ziekenhuis daar treft volgens Van Gerven ook blaam, omdat het de gegevens van de neuroloog onvoldoende heeft nagetrokken.

Een woordvoerder van Schippers laat weten dat de minister contact heeft gehad met haar collega’s in Duitsland en andere buurlanden over gegevensuitwisseling over geschorste en veroordeelde artsen. Er zijn ook EU-afspraken in de maak.

Deelstaten

Een complicerende factor voor afspraken met Duitsland is dat dit soort zaken daar op het niveau van de deelstaten is geregeld. Duitsland telt 16 deelstaten, die allemaal hun eigen regeringen hebben.

Volgens de woordvoerder geldt een beroepsverbod dat in het buitenland aan een arts wordt opgelegd overigens automatisch ook in Nederland. Een Duitse arts die in zijn land geschorst is, kan dus niet in Nederland actief worden.

Vijf vragen over de zaak Jansen Steur