ROTTERDAM - De 34-jarige tbs'er die donderdag aan het begin van de avond ontsnapte tijdens begeleid verlof, is vrijdagochtend opgepakt terwijl hij een overval pleegde op een juwelier.

De toegesnelde politie kwam op een melding af van de overval aan de Oude Binnenweg in Rotterdam en herkende de ontsnapte tbs'er doordat agenten diens foto op hun telefoon hadden gekregen.

Hij had een mes bij zich en heeft daarmee mensen in de winkel bedreigd, maar er vielen geen gewonden. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De man zat vast in de psychiatrische inrichting De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal.

'Schizofrene moordenaar'

De verdachte zou aan schizofrenie lijden en heeft in 2007 zijn zus met een ijspriem vermoord. Hij heeft hiervoor in 2008 tbs gekregen omdat een gevangenisstraf volgens justititie geen zin heeft. Een woordvoerder van het OM wilde dat niet bevestigen.

De verdachte zit sinds zijn aanhouding in een politiecel, voor de poging de juwelierszaak te overvallen.

Beveiligen

Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV heeft naar aanleiding van de ontsnapping schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Ze dringt erop aan begeleiders van tbs'ers op verlof beter te beveiligen.

Ook zou er voorafgaand aan het verlof altijd een signalement van de tbs'er naar de politie moeten gaan, zodat die meteen kan optreden bij een ontsnapping.

Verloven

Vorig jaar oktober stuurde staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie een brief aan de Tweede Kamer waarin hij schreef dat in 2011 37 tbs'ers de benen namen. Meestal waren dat mensen die al ver in hun traject voor een terugkeer naar de maatschappij waren en dus onbegeleid verlof hadden. In 2010 waren dat er 41.

Eén of twee keer per jaar gaan tbs'ers na een onttrekking heel ernstig de fout in, zoals nu in Rotterdam. Er zijn jaarlijks rond de 50.000 verloven van tbs'ers; in ongeveer 0,1 procent daarvan gaat iets fout.

Ingetrokken

Exacte cijfers over 2012 ontbreken nog. Een van de meest opvallende incidenten afgelopen jaar was die in het Gelderse Rekken. Een tbs'er verkrachtte tijdens zijn verlof zijn begeleidster en ontsnapte. De verloven in de kliniek werden daarom tijdelijk ingetrokken.

In het algemeen is het niet meer zo dat alle verloven worden stilgelegd wanneer een tbs'er de benen neemt tijdens een verlof. De regel is nu dat wie zich niet aan de afspraken houdt, automatisch een jaar lang niet op verlof mag.
 
Bekijk de beelden: