UTRECHT - De drie mannen uit Nieuwegein die eerder deze week verdacht werden van brandstichting in de sneltrein van Utrecht naar Schiphol, eisen excuses van de politie en de NS. 

Hun advocaat onderzoekt of zij ook een schadevergoeding kunnen eisen.

Dat heeft het drietal vrijdag gezegd tegen RTV Utrecht. De mannen van 22 en 23 jaar zaten een nacht in de cel, maar werden donderdag vrijgelaten toen was gebleken dat zij de brand niet hadden veroorzaakt.

Het is nog niet duidelijk waardoor de uitslaande brand dan wel is ontstaan. Mogelijk is er sprake geweest van kortsluiting, aangezien reizigers voor het uitbreken van de brand een harde knal hebben gehoord. Wegens de brand moesten ongeveer 90 reizigers de trein verlaten en verder reizen met bussen.

Vuurwerk

''We hebben geholpen met evacueren. Er was een hele hoop rook. Veel mensen hadden zware bagage bij zich. En toen werden we ineens aangehouden'', aldus een van de mannen. Medereizigers hadden tegen de politie gezegd dat het drietal mogelijk vuurwerk had afgestoken in de trein.

''We hebben in het cellencomplex in Houten gezeten. Pas de volgende dag hoorden we dat we zijn afgeschilderd als de daders, als criminelen. Dat is nog het ergste van alles, en niet eens een excuus. Zonder een woord konden we gaan.''

Gesprek

Een voorlichter van de politie zegt tegenover NU.nl dat er dit weekend een gesprek met de mannen zal worden gevoerd. Daarbij wordt aan ze uitgelegd waarom ze zijn aangehouden. “Het is een optelsom van dingen, waarom ze werden aangemerkt als verdachte. Die kwam uiteindelijk op nul uit en dan rest je niets anders dan de mannen weer in vrijheid te stellen”, stelt de zegsman.

Inmiddels wordt het drietal niet meer als verdachte beschouwd. Ook zegt de politie nog steeds niet zeker te weten wat de oorzaak is. Naast een technische oorzaak wordt ook brandstichting niet uitgesloten.