AMSTERDAM - Ongeveer 60 tot 70 mensen hebben donderdagavond in Amsterdam een bijeenkomst bezocht voor omwonenden en getuigen van de schietpartij zaterdag in de Staatsliedenbuurt.

Veel mensen waren erg geschrokken van de gewelddadigheden, die burgemeester Eberhard van der Laan al eerder omschreef als 'wildwest'.

In de buurt is zaterdagavond op meerdere plaatsen met automatische wapens geschoten. Dat leidde tot veel paniek onder buurtbewoners.

Donderdagavond waren behalve de burgemeester ook Slachtofferhulp, het Openbaar Ministerie, de politie en de stadsdeelvoorzitter aanwezig.

Veel emoties

Volgens een woordvoerster van het stadsdeel dat de bijeenkomst organiseerde, kwamen veel emoties naar boven. ''Veel mensen hebben hun verhaal kunnen doen. Ze hadden veel vragen, maar de politie kon die nog niet allemaal beantwoorden. Veel mensen hebben iets gezien.''

Burgemeester Van der Laan kwam vooral om naar de verhalen te luisteren. Hij benadrukte dat het incident niet 'buurtgerelateerd' was. ''Dat is voor veel mensen een geruststelling, dat het niets te maken heeft met iemand die bijvoorbeeld in de buurt woont'', aldus de woordvoerster.

Range Rover

Bij de schietpartij zijn de inzittenden van een zwarte Range Rover vanuit een zilverkleurige Audi onder vuur genomen. Een van de inzittenden, een 21-jarige Amsterdammer, overleed direct. Zijn 28-jarige passagier werd zwaargewond aangetroffen in de Van Bossestraat. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Ook twee motoragenten die de achtervolging inzetten, zijn beschoten. Zij raakten niet gewond. De politie tast nog in het duister over de toedracht van de schietpartij.