IJSSELSTEIN - De 42-jarige vrouw die de politie woensdag in IJsselstein aanhield in verband met de dood van de 16-jarige Mirjam Abarkan, blijkt de moeder van het slachtoffer te zijn.

Dat hebben politie en Openbaar Ministerie donderdag laten weten.

Aanleiding voor het drama waren problemen binnen het gezin, laat de politie weten. Toen de gealarmeerde politie arriveerde bij de woning aan het Saffierpad was het meisje al niet meer aanspreekbaar. Ze overleed even daarna.

De politie is bezig met een onderzoek naar de gebeurtenis. De moeder zit vast en wordt verhoord. De politie weidt niet uit over de aard van de problemen tussen moeder en dochter.

Een woordvoerster van de gemeente IJsselstein liet in een reactie weten dat de gemeente een persoon heeft aangesteld die contact houdt met de Marokkaanse gemeenschap in de stad. Abarkan kwam uit een familie van Marokkaanse origine. 

Eerwraak

De PVV wil van het kabinet weten of er sprake was van eerwraak. Kamerleden Geert Wilders, Joram van Klaveren en Lilian Helder hebben hierover donderdag schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

 Ze willen van de bewindslieden een overzicht van de gevallen van eerwraak in de afgelopen 10 jaar en welke nationaliteit de daders hadden. Volgens de PVV is er een verband tussen eerwraak en massa-immigratie uit islamitische landen.

De PVV’ers vinden dat daders van eerwraak zo mogelijk ''het land uitgeknikkerd moeten worden".