DRIEBERGEN - Politieagenten waren in 2012 betrokken bij 9538 aanrijdingen.

Dat blijkt uit een inventarisatie die de politie maakte op verzoek van het AD. Het aantal aanrijdingen was ongeveer 100 minder dan het jaar ervoor.

Sinds 2011 moeten alle agenten deelnemen aan verplichte rijtrainingen. Dat heeft het aantal ongelukken en aanrijdingen nog niet spectaculair doen dalen, erkent de politietop. ''Er is wel sprake van een daling, maar die is nog niet zo groot als we nastreven'', zegt een woordvoerder. ''Het is een flinke investering'', zegt hij in de krant. ''Het gewenste resultaat is er nog niet, maar we gaan het absoluut merken.''

Opleidingen

Politievakbond ACP zegt dat er weinig tijd is voor de opleidingen. ''Minder agenten krijgen steeds meer taken. Roosters staan onder druk. Dan schieten de trainingen erbij in.

Ook de schiettrainingen'', wordt vice-voorzitter Wiep van der Pal geciteerd.

Schuld

Volgens de krant is bij het grootste deel van de aanrijdingen waarbij agenten betrokken zijn, sprake van lichte materiële schade.

In 1800 gevallen lag de schuld niet bij de politiemedewerker. Volgens de woordvoerder van de politie is het aantal ongevallen te verklaren doordat agenten veel op de weg zijn. ''Onze voertuigen worden intensief gebruikt, bij achtervolgingen en onder alle weersomstandigheden.

De aantallen komen erop neer dat er per voertuig een keer per jaar schade wordt gemaakt.''