ZIJTAART - De 32-jarige Siamak S. uit Veghel heeft tijdens het kickboksgala op 11 november in Zijtaart in paniek en uit (zelf)verdediging geschoten.

Hij voelde zich bedreigd en wilde de felle ruzie beëindigen die was ontstaan tussen zijn vrienden Volkan en Ali D. en de twee slachtoffers. Zijn advocaat Yannick Quint heeft dat woensdag desgevraagd verteld.

Zijn cliënt zit sinds het kickboksgala vast voor moord op kickbokspromotor Youssef Sabbahi en poging tot moord op diens broer, die zwaargewond raakte. Siamak S. heeft toegegeven dat hij heeft geschoten, vertelde Quint. Dat hij met een vuurwapen naar het kickboksgala ging, maakt een beroep op noodweer niet onmogelijk, zegt de advocaat.

Bedreigd

Waarom de schutter zich bedreigd voelde, wilde Quint niet uitleggen. Wel beaamde hij dat de schutter zijn slachtoffers kende en de dubieuze reputatie van het overleden slachtoffer een rol heeft gespeeld.

De raadsman legde uit dat hij van de politie bijvoorbeeld nog meer informatie wil over het (criminele) verleden van het slachtoffer.

Vete

In het dossier zit anonieme informatie van de politie dat er al langer een vete is tussen Marokkaanse en Turkse families in Veghel. Ook is er anonieme informatie dat S. in opdracht handelde van Volkan D., maar dat is volgens de advocaat totaal niet aan de orde.

Ali en Volkan D. werden eerder vrijgelaten en worden alleen verdacht van openlijk geweld vanwege hun deelname aan de vechtpartij, legde het Openbaar Ministerie eerder al uit.

Siamak S. komt op 19 februari voor het eerst in het openbaar voor de rechter.