AMSTERDAM - Bij de schietpartij zaterdag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt was een derde auto betrokken. 

Dat blijkt uit verklaringen van getuigen, liet de Amsterdamse politie woensdag weten.

Het zou gaan om een donkerkleurige Volkswagen Golf waarin meerdere mensen zouden hebben gezeten. Een van die inzittenden zou ook hebben geschoten. De politie heeft de auto inmiddels uitgebrand teruggevonden.

In de Staatsliedenbuurt werd zaterdagavond op meerdere plaatsen met automatische wapens geschoten, waardoor twee mensen overleden.

Range Rover

De inzittenden van een zwarte Range Rover werden vanuit een zilverkleurige Audi onder vuur genomen. Een van de inzittenden, een 21-jarige Amsterdammer, overleed direct. Zijn 28-jarige passagier werd zwaargewond aangetroffen in de Van Bossestraat. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Ook twee motoragenten die de achtervolging inzetten, werden beschoten. Zij raakten niet gewond. De politie tast nog in het duister over de toedracht van de schietpartij.

"Youssef was een een geliefde jongen in de buurt", zegt een bekende van het 28-jarige slachtoffer tegenover AT5. "Hij woonde bij zijn ouders in het centrum. Hij had geen vijanden of een strafblad, zo'n jongen was het helemaal niet. Iedereen in zijn omgeving is helemaal kapot van het nieuws."

Frans kenteken

Waarom de twee in Amsterdam woonachtige slachtoffers in een auto met Franse kentekenplaten reden kon een woordvoerder van de Amsterdamse politie niet zeggen. "Het kan ook zijn dat de derde persoon die volgens getuigen in de auto zat de eigenaar van de Range Rover is. Zijn nationaliteit is onbekend."

De Range Rover heeft een kenteken met de code 13 van het departement Bouches-du-Rhône, waaronder ook Marseille valt. 

Van de zilverkleurige Audi waarmee de schutters reden was al snel bekend dat het een gestolen auto betreft. Dit voertuig is afkomstig uit Nederland. "Hij was van een Nederlandse zaak, meer kan ik er niet over zeggen", voegde de woordvoerder toe. De Audi werd zonder een spoor van de inzittenden teruggevonden op de Bok de Korverweg in Amsterdam.