RIJSWIJK - De jaarwisseling verloopt vooralsnog zonder buitengewone problemen in de steden Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Lezersfoto's van Oud&Nieuw op NUfoto l Stuur zelf foto's in

In Amsterdam verloopt het feest gemoedelijker dan vorig jaar. ''Er waren een aantal inbraken, kleine vechtpartijen en aanhoudingen voor vernielingen en openbaar dronkenschap. Ook hebben we twee illegale feesten beëindigd, waarvan we bij één de apparatuur in beslag namen," aldus een zegsvrouw. Om half 3 's nachts waren er enkele tientallen aanhoudingen verricht. De politie noemde de jaarwisseling ' behapbaar'.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam liet dinsdagochtend weten dat de brandweer er 270 keer op uit ging, tegenover 298 keer vorig jaar. Het aantal aanhoudingen lag op 107. Vorig jaar waren dat er nog 180.

Ook de politie Utrecht heeft met minder druk dan vorig jaar. Wel raakte iemand in Bunschoten zijn hand kwijt door het afsteken van vuurwerk en kreeg in Amersfoort een persoon een vuurpijl in het gezicht.

Den Haag

De politie in Den Haag spreekt van een ''kalme jaarwisseling''. Een woordvoerder: ''We hebben van tevoren een aantal gebiedsverboden ingevoerd. Die werpen blijkbaar hun vruchten af.''

Wel vielen bij een steekpartij in de Herman Costerstraat twee gewonden. Drie verdachten zijn aangehouden. De zegsman had kort voor drieën al 74 meldingen van vuurwerkslachtoffers geteld in de regio Haaglanden, maar dat is volgens hem niet zo heel veel voor de nieuwjaarsnacht.

Rotterdam

De politie in Rotterdam beoordeelde de jaarwisseling als ''aanmerkelijk minder rumoerig dan vorig jaar''. Wel waren er veel brandjes en vechtpartijtjes, maar grote incidenten bleven achterwege. Volgens een zegsman kwam dat mede door het slechte weer. 

'Mensen willen het liefst zo snel mogelijk weer naar binnen'', aldus de politie.Twee mensen werden gearresteerd omdat zij in het bezit waren van een doorgeladen vuurwapen, maar dat had volgens de politie niet specifiek met de jaarwisseling te maken.

Verder waren op veel plaatsen grote en kleine branden, vernielingen en vechtpartijtjes. Ook moest de ME er een keer aan te pas komen, omdat de brandweer werd gehinderd bij het blussen van een kerstbomenbrand. De Eenheid Rotterdam heeft tijdens de jaarwisseling 116 mensen aangehouden. 

In de vroege ochtend maakte de politie een einde aan een feest in Dordrecht. Daar was geen vergunning voor, maar er waren wel 250 mensen binnen. De feestgangers vertrokken rustig.

Vuurwerkshow

Zo'n 3500 feestvierders bekijken de vuurwerkshow van het Staatsloterij Oudejaarsfeest in Amsterdam. Die schatting maakt de politie Amsterdam-Amstelland.

Het traditionele 'aftelmoment', dat voor het eerst op het Oosterdok bij het Scheepvaartmuseum werd gehouden, trekt daardoor een stuk minder bezoekers dan vorig jaar. Toen vond het feest nog op de Dam plaats, en kwamen er zo'n 20.000 mensen naartoe.

''Misschien verklaart de locatie ook waarom het relatief rustig is: je loopt er dit jaar minder snel toevallig langs", aldus een politiewoordvoerder.

Een groot deel van de dag was het onduidelijk of de vuurwerkshow in Amsterdam nog door kon gaan vanwege de harde wind. Aan het begin van de avond maakte de organisatie bekend dat de show gewoon door zou gaan.

Provincies

Ook in de provicies kennen de politiekorpsen weinig problemen richting 0.00 uur. Op enkele aanhoudingen na bleef het in de regio Gelderland vrij stil op oudejaarsavond.

Brabant had een aantal brandjes te bestrijden. Aan het eind van de middag raakte station Heeze zwaarbeschadigd door zwaar vuurwerk.

In Flevoland kwamen alleen opmerkelijk veel inbraakmeldingen binnen.

Veel brandjes

In de provincies Friesland, Groningen en Drenthe waren opvallend veel brandjes volgens de politiewoordvoerder.

''Dat komt door het zogeheten vliegvuur. Door de harde wind slaan brandjes eerder over. Dus nu rukken we eerder uit met de brandweer, om bijvoorbeeld branden op kruispunten te blussen. Normaal zouden we dat niet zo snel doen.''

Vuurwerkbom

Een vuurwerkbom heeft in Roosendaal kort na middernacht bij vijf huizen en winkels voor flinke schade gezorgd.

Naast ramen vernielde de explosieve kracht van het vuurwerk ook het complete plafond van een tweewielerzaak. De schade loopt in de tienduizenden euro's.
 

Lezersfoto's van Oud&Nieuw op NUfoto l Stuur zelf foto's in

Lezersfoto's van de Nieuwjaarsduik op NUfoto

Oud & Nieuw in Nederland

Het vuurwerk bij de Erasmusbrug tijdens de Rotterdamse jaarwisseling. © ANP
Op het Scheveningse strand wordt het nieuwe jaar gevierd met een enorm vreugdevuur. © ANP
De Utrechtse binnenstad wordt tijdens de jaarwisseling omgeven door vuurwerk. © ANP
Vuurwerk tijdens de Amsterdamse jaarwisseling bij het Scheepvaartmuseum op het Oosterdok. © ANP
Een opa houdt een paraplu omhoog voor zijn kleindochter als zij op het Scheveningse strand naar het vreugdevuur kijken. © ANP
Een man in Scheveningen vuurt vuurwerk af. © ANP
Feestvierders drinken champagne in de regen tijdens de Amsterdamse jaarwisseling bij het Scheepvaartmuseum op het Oosterdok. © ANP
Een verlaten fles champagne bij de Rotterdamse jaarwisseling bij de Erasmusbrug. © ANP
Carbidschieten in Silvolde. © ANP
Carbidschieten is een oud gebruik waarbij met behulp van een brok carbid en een sterke melkbus flinke knallen worden veroorzaakt die boze geesten voor het nieuwe jaar moeten verjagen. © ANP
De opbouw van het oudejaarsfeest bij het Scheepsvaartmuseum op het Oosterdok in Amterdam. © ANP
Het aantal Nederlanders dat vuurwerk heeft gekocht, ligt dit jaar naar schatting lager dan vorig jaar. © ANP
Jongeren in Vlaardingen stapelen pallets en kerstbomen op voor de opbouw van een vreugdevuur dat tijdens de jaarwisseling ontstoken zal worden. © ANP
Het jaarlijkse carbidschieten op Oudjaarsdag in Huissen. Op de voorgrond het grootste kanon 'Tsjernobyl'. © NU.nl/dennis soser
De Utrechtse binnenstad wordt tijdens de jaarwisseling omgeven door vuurwerk. © ANP