AMSTERDAM - Nieuwslezer Arend Langenberg is in de nacht van zaterdag op zondag op 63-jarige leeftijd overleden.

Dat bevestigt algemeen directeur Philip Alberdingk Thijm van Sky Radio zondag. Langenberg begon zijn carrière in 1970 bij Radio Veronica, dat toen nog vanaf zee uitzond.

Later werkte hij ook bij het ANP, Radio 538 en Sky Radio. Verder verzorgde hij onder meer de voice-overs in de uitzendingen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

In 2001 won Langenberg de Marconi Award in de categorie 'Beste stem'. In 2007 deed hij mee aan het SBS-programma Sterren Dansen op het IJs. Langenberg was geruime tijd ziek. Hij had darmkanker.

Vakman

Sky Radio, de zender waar hij het laatst in dienst was, zond zondag om 14.00 uur geen nieuwsbulletin uit, maar een verklaring van Alberdingk Thijm. Daarna werd rustige muziek gedraaid.

Alberdingk Thijm zei dat Langenberg als vakman een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vak nieuwslezen. Volgens de topman gaf hij de aanzet tot de verandering van de Polygoon-achtige stijl van nieuwslezen van de jaren '60 in een meer eigentijdse, lossere stijl zonder het gewicht van de inhoud te verliezen.

Verdrietig

Veel bekende Nederlanders reageerden zondag verdrietig op de dood van Langenberg. "Mijn tv-programma is op tijd gestopt", twittert Peter R. de Vries. "Het zou echt ondenkbaar zijn het ooit zonder Arend Langenberg te maken."

Radio Veronica-dj Erwin Peters schrijft: "Ben in shock. Vreselijk. Zoveel geweldige herinneringen aan dingen die we samen hebben gedaan op radioveronica." Ook Veronica-dj Bart van Leeuwen reageert bedroefd. "Vreselijk nieuws zo op de valreep van 2012. Ik ben er trots op dat ik hem bijna veertig jaar heb mogen kennen."

Radiomaker Erik de Zwart noemt Langenberg ‘de nieuwslezer met die prachtige stem'. "Wat een leuke man was het toch!", twittert hij.