RIJSWIJK - De politie in het hele land heeft het druk met overlast van vuurwerk. In verschillende plaatsen werden zaterdag en zondag spullen opgeblazen en mensen aangehouden die zich niet aan de regels hielden

Dat meldden verschillende korpsen zondag. In Roermond werd 600 kilo illegaal vuurwerk gevonden, in Goes 60 kilo. In totaal zijn 5 mensen aangehouden.

In Friesland werden verschillende mensen betrapt op het afsteken van illegaal vuurwerk, in Leeuwarden bleek een aantal brievenbussen opgeblazen bij een flatgebouw.

Utrecht

In Utrecht moest een prullenbak het ontgelden, twee mannen werden aangehouden. In Winterswijk werd een 19-jarige man bekeurd, omdat hij illegaal vuurwerk verkocht vanuit zijn auto.

Een 16-jarige jongen uit Overbetuwe is aangehouden, omdat de politie denkt dat hij een vuurwerkbom aan het maken was.

Legaal vuurwerk

Ook zijn verschillende mensen beboet voor het te vroeg afsteken van legaal vuurwerk. Dat mag pas vanaf maandagochtend 10.00 uur. In Drachten ging het zelfs flink mis met het afsteken van een vuurpijl.

Die vloog op de zevende verdieping een raampje binnen en ontplofte in een meterkast. Die raakte zwaar beschadigd. Ook sprongen enkele ruiten van het bewuste appartement en de hal.

Meldpunt

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. heeft in ruim een week tijd 50.000 meldingen binnengekregen. Vooral sinds de verkoop van vuurwerk vrijdag is begonnen, is het aantal meldingen zeer sterk gestegen.

Alleen zondag al kwamen er bijna 10.000 klachten binnen over te vroeg afgestoken vuurwerk. Dat meldde fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam zondagmiddag. Het meldpunt is opgezet door 15 lokale GroenLinks-fracties.

Grote steden

De meeste meldingen komen uit de vier grote steden: Rotterdam (2400), Amsterdam (2000), Den Haag (1700) en Utrecht (1000). Maar ook uit middelgrote gemeenten komen klachten binnen, zoals 800 uit Groningen, 700 uit Enschede, 650 uit Zoetermeer en 600 uit Nijmegen.

Meer dan de helft heeft last van het te vroeg afsteken van vuurwerk. 10 procent trekt aan de bel over stress bij huisdieren en 5 procent over schade of een onveilige situatie voor voorbijgangers.

Vuurwerk mag maandag, oudejaarsdag, vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Nieuwjaarsdag 02.00 uur moet de rust zijn weergekeerd.