AMSTERDAM - De schietpartij zaterdagavond in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam heeft een tweede leven geëist.

Een man die zwaargewond was geraakt na te zijn beschoten, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Een andere man stierf ter plaatse.

Dat heeft de politie zondag gemeld. De slachtoffers zaten in een auto met Frans kenteken die rond 22.30 uur veelvuldig werd beschoten met automatische vuurwapens.

Ook in de directe omgeving van de auto is geschoten. De identiteit van de mannen is volgens de politie nog niet vastgesteld.

Agenten beschoten

De schutters, die in een zilvergrijze Audi A4 zaten, hebben op hun vlucht op de Haarlemmerweg op politieagenten geschoten.

Die raakten niet gewond. De vluchtauto is leeg aangetroffen in de Bok de Korverweg in Amsterdam.

Wild west

De dodelijke schietpartij verdient de kwalificatie ''wild west''. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zondag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Van der Laan is er op ''vreselijke schaal'' geschoten. Ook zijn twee motoragenten ''van heel dichtbij'' beschoten, maar zijn ze er ''gelukkig goed van af gekomen''.

Ondanks de jongste schietpartij stelt de burgemeester dat het goed gaat met de veiligheid in Amsterdam. Het aantal gevallen van moord en doodslag is volgens hem historisch laag. Ook het aantal gewapende overvallen is flink afgenomen.

In 2009 waren dat er nog 560, in 2010 450, in 2011 335 en dit jaar is het aantal verder teruggelopen tot 230, aldus Van der Laan.