RIJSWIJK - Een meldpunt op internet voor geweldsincidenten in het amateurvoetbal heeft op de eerste dag 140 meldingen ontvangen. 

Volgens een van de oprichters, Sven Datema, gaat het vooral om lichte gevallen maar zitten er ook negen ernstige meldingen tussen.

De initiatiefnemers van de website meldpuntvoetbalgeweld.eu menen dat de KNVB onvoldoende zicht heeft op het aantal geweldsincidenten, omdat veel gevallen niet worden doorgegeven aan de voetbalbond.

De meldingen via de site moeten een beter beeld geven. Het is de bedoeling dat er alleen incidenten van het huidige voetbaljaar worden gemeld.

Ziekenhuis

Zo heeft iemand doorgegeven dat zijn 10-jarige zoon tijdens een wedstrijd in november het ziekenhuis is ingetrapt. Zijn enkelbanden zijn daarbij gescheurd, hij loopt nog op krukken. De scheidsrechter had niets gezien en de wedstrijd ging gewoon door, aldus de melding.

Het idee voor een meldpunt bestond al, maar kreeg echt vorm na de fatale mishandeling van een grensrechter in Almere. De vrijwilligers achter het meldpunt pleiten er onder meer voor de grensrechters in het jeugdvoetbal helemaal af te schaffen.