AMSTERDAM - Volgens Jurist Orlando Kadir had Tristan van der V. naast een vergunning voor het bezit en gebruik van vijf wapens ook een vergunning om in wapens te handelen. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan NU.nl weten dat de beschuldigingen niet kloppen.

Jurist Orlando Kadir doet zijn uitspraken zaterdag in het Leidsch Dagblad. 

Kadir staat 42 slachtoffers van de schietpartij vorig jaar in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn bij. 

Advocaat Orlando Kadir houdt de overheid verantwoordelijk voor het feit dat Van der V. een wapenvergunning kon krijgen.

Openbaar Ministerie

Particuliere verlofhouders kunnen wel vuurwapens kopen en verkopen, laat een woordvoerder van het OM weten aan NU.nl. Tristan had een verlof voor sportschutter, waarmee hij vijf vuurwapens mocht bezitten. Iedereen met een wapenvergunning mag zijn wapens weer verkopen.

Het doorverkopen van wapens gaat echter via de poltie-afdeling Bijzondere Wetten. Een mogelijke koper moet een verlof tot verkrijgen hebben, daarvoor moet deze ondermeer een wapenvergunning hebben." Er kan dus geen rechtstreekse doorverkoop plaatsvinden tussen particulieren", aldus het OM.

Om wapenhandelaar te zijn moet een aparte vergunning verleend worden, deze had Van der V. niet. "Het is dus een onzinverhaal," aldus een woordvoerder.

Overheid

Volgens Kadir gaat de zaak niet alleen over het feit hoe Van der V. aan een wapen kon komen. "Het gaat over dubieuze praktijken binnen de afdeling handhaving en toekenning van de politie Hollands Midden", vindt hij.

Van der V. schoot toen zes mensen en zichzelf dood. De slachtoffers en nabestaanden maakten eerder deze maand bekend naar de rechter te stappen. Ze eisen in totaal een schadevergoeding tussen de achttien en 33 miljoen euro.

Meer over Tristan van der V. in ons dossier