HAARLEM - Wie volgend jaar naar Circus Renz gaat, zal geen wilde dieren meer zien optreden in de tent. 

De directie van het Nederlandse circus heeft vrijdag besloten geen wilde dieren meer te gebruiken in de voorstellingen.

Ze heeft dit gedaan naar aanleiding van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte, dat een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen heeft aangekondigd.

''Met de presentatie van het regeerakkoord is geluisterd naar de niet-onderbouwde en agressieve schreeuw van tegenstanders, terwijl de stille werkers die alle aandacht bij hun dieren hebben, onbesproken blijven'', liet de circusdirectie weten.

Debat

In een op de website gepubliceerde citaat uit de verklaring zegt de directie een 'moeilijke, maar resolute keuze' te hebben gemaakt om geen wilde dieren te gebruiken zolang het kabinetsinitiatief nog niet in wetgeving is omgezet.

"Uiteraard gaan we ons actief inzetten om als toonaangevend circus betrokken te worden bij het debat rond een verbod", aldus de directie.

"Omdat we oprecht kunnen zeggen dat dierenwelzijn bij Circus Herman Renz op de allereerste plaats staat én omdat we een voorstander blijven van strenge en controleerbare regels."

Imagoschade

Het Nationaal Circus Herman Renz zegt imagoschade te hebben opgelopen door ''het geschreeuw'' van de tegenstanders en het voornemen van het kabinet.

''Er is een beeld gecreëerd van een wereld waarin orde op zaken gesteld moet worden en waarin dierenleed en mishandeling de boventoon voeren'', aldus de directie.

De tijgers en de leeuwen doen nog tot en met 6 januari hun kunstjes in de piste.

Dompteur

De roofdieren zijn overigens geen eigendom van het circus. Ze behoren toe aan dompteur Tom Dieck junior die onder contract staat bij Herman Renz.

''Hij gaat volgend jaar aan de slag bij circussen in Frankrijk en Duitsland waar wel duidelijke regelgeving bestaat omtrent wilde dieren in circussen'', lichtte een woordvoerder toe.

De enige dieren die het circus nog wel kan gebruiken in de piste zijn paarden. Zeeleeuwen of papegaaien bijvoorbeeld zijn ook wilde dieren en binnen afzienbare tijd niet meer toegestaan.