AMSTERDAM - Veel gemeenten zijn niet van plan volgend jaar te gaan controleren of coffeeshops alleen inwoners van Nederland wiet laten kopen.

Dat meldt de NOS vrijdag na een rondgang.

Van de ongeveer honderd gemeenten met een of meer coffeeshops reageerden er 55. Daarvan gaven er 26 aan niet van plan te zijn actief te handhaven.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schrapte vorige maand de zwaar bekritiseerde wietpas. De verplichte registratie werd 1 mei ingevoerd in het zuiden van Nederland en zou 1 januari landelijk ingevoerd worden. Het ingezetenencriterium moet per 1 januari in het hele land nog wel worden nageleefd.

Uittreksel

Om te controleren of klanten ingezetene zijn van Nederland kunnen coffeeshops vragen een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie in combinatie met een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning. De regels moeten ervoor zorgen dat buitenlandse toeristen geen coffeeshops meer aandoen.

Onder de gemeenten die zich niet gaan houden aan de nieuwe regels, zitten veel grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leeuwarden en Amersfoort. Enschede en Arnhem, dicht bij de Duitse grens, zijn eveneens niet van plan te gaan handhaven.

Controle

Utrecht en den Haag reageerden niet, maar lieten eerder wel blijken niet veel te zien in het ingezetenencriterium. Als die gemeenten inderdaad ook niet gaan controleren, blijft ongeveer twee derde van de 650 coffeeshops toegankelijk voor buitenlanders.

Van de gemeenten die wel willen gaan controleren, heeft het overgrote deel nog geen plan opgesteld. De gemeenteraad zou zich er veelal nog over moeten buigen. Opstelten wil dat elke gemeente een plan opstelt.

Onlangs gaf minister Opstelten aan dat wat hem betreft 'maatwerk' mogelijk is als het lokale veiligheidssituatie hier aanleiding voor geeft. Komen de gemeenten niet met een plan dan zal hij actie ondernemen.