AMSTERDAM - Vanaf vrijdag is er een officieel meldpunt waar voetbalgeweld kan worden gemeld. Initiatiefnemers van de website meldpuntvoetbalgeweld.eu zijn ouders, KNVB-leden en scheidsrechters.

Zij willen met het meldpunt voetbalgeweld aan het licht brengen en binnengekomen meldingen doorgeven aan de KNVB en justitie. Eventueel worden anonieme meldingen doorgegeven aan tiplijn Meld misdaad anoniem.

De initiatiefnemers vinden dat de KNVB de afgelopen jaren behoorlijke steken heeft laten vallen wat betreft de aanpak van geweld op en rond de voetbalvelden. Regels worden volgens hen niet of nauwelijks nageleefd.

De KNVB moet strengere straffen uitdelen en incidenten moeten vaker op het wedstrijdformulier worden gezet, vinden de bedenkers van het meldpunt. De initiatiefnemers schatten dat zo'n 85 procent van de gele en rode kaarten niet worden genoteerd uit vrees voor straffen van de voetbalbond en slechte publiciteit.

Grensrechters

Daarnaast pleiten de initiatiefnemers van het meldpunt voor het afschaffen van grensrechters uit het jeugdvoetbal. Het zou daardoor rustiger en minder vijandig worden langs de zijlijn.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd op 2 december in Almere belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.