AMSTERDAM - Burgemeester Rob Bats van Haren heeft een alternatief feest voor Project X in Haren op de ochtend voor de rellen op 21 september afgeblazen.

Dat meldt Bats in het EO-programma De Vijfde Dag.

Artiesten, beveiliging en podiumbouwers stonden klaar. "Met de wijsheid van dat moment dacht ik de juiste beslising te hebben gemaakt", zegt Bats.

Bij het Project X-feest in Haren, dat ontstond na een aankondiging voor een verjaardagsfeestje van een meisje uit het dorp op Facebook, liep de toeloop van duizenden jongeren uit op ongeregeldheden.

De relschoppers richtten voor ruim een miljoen aan schade aan. Het onderzoek naar de rellen onder leiding van Job Cohen kost nog eens 400.000 euro. Buiten de aanwezigheid van politie in het Groningse dorp was er niets geregeld voor de toegestroomde jongeren.

40.000 euro

In hetzelfde programma laat evenementen-organisator Chris Garrit uit Groningen weten dat hij een paar dagen voor het Project X-feest werd gebeld door de gemeente, met de vraag of hij een alternatief feest wilde organiseren.

Garrit kwam met een offerte van 40.000 euro en maakte een draaiboek voor een feest op een buiten de gemeente gelegen grasveld. Het verzoek werd op 21 september weer ingetrokken, tot verbazing van Garrit: "Iedereen kon op zijn klompen aanvoelen dat het mis zou gaan".

Bats geeft toe dat hij het achteraf graag anders had aangepakt. De burgemeester stelt dat met vernielingen op deze schaal geen rekening was gehouden. "Het was de zwaarste dag in mijn werkzame leven", concludeert hij.