AMSTERDAM - Een bus met Nederlandse toeristen aan boord is dinsdagochtend plaatselijke tijd in Suriname over de kop geslagen. 

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het plaatsje Marchallkreek, zo'n tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo.

Een Nederlander is opgenomen in het ziekenhuis, maar verkeert volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet in levensgevaar. Enkele andere hebben lichte verwondingen.

Volgens de plaatselijke politie is het ongeval te wijten aan een klapband aan het rechtervoorwiel. Zeven mensen raakten lichtgewond. 

Een vrouw met verwondingen aan haar hals werd uit voorzorg per ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis in de hoofdstad. Over haar status was dinsdagavond nog niets bekend.

Te hard 

Volgens een van de Nederlandse inzittenden van bus reed de de bestuurder veel te hard, 120 kilometer per uur op een weg waar 40 is toegestaan. 

''De chauffeur reed als een dwaas. Omdat hij zo hard reed, kreeg de bus een klapband," aldus Bart van de Ven uit van het Brabantse Boekel, die in het Zuid-Amerikaanse land op vakantie is met zijn familie. ''We zijn vier of vijf keer over de kop geslagen. Het is een wonder dat we het allemaal hebben overleefd."

Dodenweg

Het ongeval gebeurde op de Afobakkaweg, een van de belangrijkste verkeersassen van het land. De weg verbindt de kuststrook van Suriname met de jungle en werd pas enkele jaren geleden geasfalteerd.

In Suriname staat de Afobakkaweg bekend als een echte 'dodenweg'. Dit jaar vielen in de Zuid-Amerikaanse republiek al tachtig verkeersdoden, op een bevolking van amper een half miljoen.