AMSTERDAM – Tegen de agent die de 17-jarige Rishi neerschoot op een treinstation in Den Haag is aangifte gedaan wegens moord.

De ouders zijn hiervoor naar het Openbaar ministerie gestapt en willen dat de zaak voor de rechter komt, ongeacht wat de uitkomst van het onderzoek van de rijksrecherche is.

Dat heeft hun advocaat Michel van Stratum gezegd na berichtgeving door de NOS. Het Openbaar Ministerie bevestigde maandag dat er een aangifte van moord, dan wel doodslag of dood door schuld ligt.

“De ernst van het feit is duidelijk. Rishi was minderjarig, was nooit veroordeeld voor vuurwapenbezit en stond voor zover de familie weet bij de politie niet bekend als vuurwapengevaarlijk”, aldus Van Stratum. Daarom kiezen de nabestaanden bewust voor de zwaarste aanklacht, moord.

'Valse melding'

De aangifte geldt ook voor de persoon die meldde dat hij door Rishi zou zijn bedreigd door een voorwapen. Er zou sprake zijn van een valse melding, waardoor als gevolg de jongen neergeschoten werd door de politie.

En ook tegen de politie en de gemeente hebben de nabestaanden aangifte gedaan. Na de dood van Rishi zouden persoonlijke gegevens zijn gelekt naar de media.

Hierdoor ontstond ontrecht het beeld ontstond dat de jongen een crimineel verleden had, vinden de nabestaanden. "Hij is niet veroordeeld voor betrokkenheid bij een steekpartij en ook klopt het niet dat hij een avondklok had toen hij werd neergeschoten", aldus Van Stratum.

Rechtzetten

Een woordvoerster van het OM zegt dat de zaaksofficier met de familie heeft gesproken. Daarin is ook de onjuiste berichtgeving aan de orde geweest. Hoewel die verhalen volgens haar niet bij politie of justitie vandaan komen, verstuurt het OM donderdag wel een persbericht ''om een paar dingen recht te zetten''.

Rishi werd zaterdag 24 november door een agent in zijn nek geschoten op het perron van station Hollands Spoor. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis.