AMSTERDAM - Het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis kan niet meer bestaan als zelfstandig ziekenhuis.

Het ziekenhuis wordt een zogenaamd 'satellietziekenhuis' van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Dat wil zeggen dat er nog wel behandeld wordt, maar het ziekenhuis niet meer zelfstandig bestaat.

Begin volgend jaar moeten de mogelijkheden voor samenwerking verder onderzocht worden. ''Door de financiële positie waarin het Ruwaard van Putten Ziekenhuis verkeert, is een voortbestaan als zelfstandig ziekenhuis niet langer mogelijk’’, zo schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

Of er mensen ontslagen worden is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Ook is nog niet duidelijk of de naam Ruwaard van Putten blijft bestaan.

Sterftecijfer

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis raakte in opspraak door een onverklaarbaar hoog sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. De hartafdeling werd vorige maand tijdelijk gesloten en ging vorige week weer gefaseerd open.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het hele ziekenhuis onder verscherpt toezicht gesteld. Vier cardiologen zijn op non-actief gesteld. Inmiddels hebben zeker 21 mensen aangifte gedaan tegen het ziekenhuis of een behandelaar daarvan.

Volgens het ziekenhuis wordt het onderzoek naar de wijze van samenwerking naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 afgerond.