AMSTERDAM - De provincie Groningen maakt plannen voor een nieuw waddeneiland.

Dat schrijft Trouw donderdag. ''Een enorme, opgespoten zandplaat van zo'n 500 hectare tussen Rottumeroog, het Duitse Borkum en de vaste wal, moet zowel de natuur als de economie dienen.''

De noordwestkant bestaat uit strand en kwelders, aan de zuidzijde is een complete zeehaven met overslagterminal getekend, schrijft Trouw. Een eerste ontwerp is opgenomen in de provinciale 'Ontwikkelingsvisie Eemsdelta' die deze maand is uitgekomen.

Het Waddeneiland kan een oplossing zijn voor problemen in het noorden. De plaat moet de zeestroom afremmen richting de monding van de Eems. Niet alleen remt dit als een schild de opstuwing van modder af, maar door de zeeschepen al buiten de Eems te lossen, is die diepe vaargeul niet langer nodig. Daardoor kunnen de zandplaten zich herstellen. Dit bespaart de overheid jaarlijks 18 miljoen euro aan baggerkosten.

In totaal zou de aanleg van het nieuwe eiland een miljard euro moeten gaan kosten. Die kosten zouden gedragen moeten worden door het bedrijfsleven en de overheid samen.