AMSTERDAM - Een 42-jarige man uit Zevenaar die filmde hoe hij seks had met zijn 15-jarige stiefdochter hoeft niet de cel in. 

Een celstraf zou hem zijn baan kosten en daarmee leiden tot ontwrichting van het gezin waar het meisje nog altijd woont, oordeelt de rechtbank van Arnhem dinsdag.

Een woordvoerder van de rechtbank verklaart tegenover NU.nl dat een behandeling belangrijker wordt geacht dan een celstraf.

Het hele gezin is daar volgens de rechtbank beter bij gebaat dan bij een celstraf van vier maanden, zoals het Openbaar Ministerie had geëist. De man woont nog samen met het slachtoffer en een minderjarige dochter.

Proeftijd

Hij krijgt een proeftijd van vijf jaar, ruim langer dan justitie wilde, zodat de man alsnog de cel in moet als hij opnieuw de fout in gaat. Daar moet volgens de rechtbank 'ernstig rekening mee worden gehouden'.

Als de man zijn behandeling niet afmaakt, moet hij ook een jaar de cel in. Bovendien kreeg hij een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Baan kwijt

De man had in 2010 meerdere keren seks met zijn destijds 15-jarige stiefdochter en maakte daar stiekem opnames van. 

De verdediging stelde dat een celstraf zou betekenen dat de man zijn baan kwijtraakt, waardoor het gezin uit elkaar zou vallen. 

Ook werd erop gewezen dat hij uit zichzelf in therapie is gegaan en volledige openheid van zaken heeft gegeven. De man zit daarnaast met zijn vrouw in relatietherapie, waarin later ook het slachtoffer en zijn dochter worden betrokken.

Stoornis

De man lijdt bovendien aan de ontwikkelingsstoornis PDD-NOS, waardoor hij zich moeilijk in anderen kan inleven. Toch kon hij volgens de rechtbank weten dat hij verkeerd bezig was.

De rechtbank rekent het hem ernstig aan dat de ontucht in huiselijke kring werd gepleegd, terwijl het meisje daar op veiligheid had moeten kunnen rekenen. 

De behandeling is nog niet afgerond en daarom is volgens de rechtbank niet in te schatten hoe groot het gevaar is dat hij opnieuw in de fout gaat.