HILVERSUM - Burgemeester Francine Giskes van Texel vindt dat over de rug van de gestrande bultrug Johannes controverses worden uitgevochten.

Dat gebeurt volgens haar ''met grof geweld en vuilspuiterij’’.

Ze reageerde maandag in het Radio 1-Journaal op de scherpe kritiek van Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche Pieterburen en van anderen, dat de dood van het dier had kunnen worden voorkomen.

Tussen ’t Hart en het Texels natuurcentrum Ecomare, dat bij de reddingspoging van het dier was betrokken, bestaat volgens de burgemeester een heftig meningsverschil hoe zeehonden moeten worden opgevangen.

Ze heeft ''de stellige indruk’’ dat dit op de achtergrond meespeelt. Ook is er een strijd tussen beroepsbergers en reddingsmaatschappij KNRM, die het dier ''gratis’’ uit zijn benarde positie probeerde te bevrijden.

Ontkennen

Natuurcentrum Ecomare op Texel en de zeehondencrèche van Lenie ’t Hart in Pieterburen ontkennen dat ze ruzie met elkaar hebben.

''We zijn elkaars vrienden en helpen elkaar’’, stelde boegbeeld ’t Hart namens de crèche. Ecomare bevestigde dat. ''Daar zit het probleem niet in’’, zei de directeur van Ecomare, Martin Fröberg. Hij wil overleg met de overheid over de vraag wie de leiding krijgt als een walvis aanspoelt.

'Tien meningen'

Giskes zei dat de vraag is wie de echte deskundigen zijn. ''Zet je er tien bij elkaar dan heb je tien meningen. Maar het toeval wil dat de bultrug op Texels gebied belandde en op Texel hebben we met het NIOZ, Imares en Ecomare veel mensen die ervan weten", zo verdedigde ze de inzet van deze instanties. NIOZ is een instituut voor zeeonderzoek en Imares heeft veel kennis over mariene ecosytemen.

De burgemeester benadrukte dat Texel zelf geen besluiten heeft genomen over de behandeling van de bultrug, maar is afgegaan op de ingeschakelde deskundigen.

Behalve Lenie ’t Hart uitten ook Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Sea Shepherd Nederland kritiek. Giskes zei dat de beste stuurlui aan wal staan.

Dolfinarium

De dierenartsen van het Dolfinarium in Harderwijk en stichting SOS Dolfijn zijn ''zeer verbolgen over de leugens'' die Lenie ’t Hart van de Zeehondencrèche en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren hebben verspreid over de aanpak van bultrug Johannes.

De artsen gaven vrijdag het dier een slaapmiddel. Zaterdag bleek dat het slaapmiddel niet had gewerkt.

De artsen zagen af van een tweede poging. De injectie moest nu in de staart, maar de dierenartsen vonden dat te gevaarlijk omdat de walvis met de staart kon gaan slaan.

De uitlatingen van Thieme hebben kwaad bloed gezet. Thieme zou hebben getwitterd dat de reddingspoging door het Dolfinarium werd gedwarsboomd en dat de artsen onkundig hebben gehandeld.

Foppen: ''Wij vinden het onbegrijpelijk dat een volksvertegenwoordiger dit soort grove beschuldigingen mag maken zonder te checken. Net als bij de zaak omtrent orka Morgan bleef een telefoontje van mevrouw Thieme uit''.