DEN HAAG - Het aantal automobilisten dat tijdens weekenden met te veel drank op rijdt, bedroeg vorig jaar 2,4 procent.

Dat was net zoveel als het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vergeleken met 10 jaar terug is het aantal alcoholovertreders in weekenden bijna gehalveerd.

Volgens het departement is er wel een verschuiving te zien binnen deze groep. Het aantal automobilisten dat na een bezoek aan familie of vrienden met een slokje teveel op achter het stuur plaats neemt, steeg van 17 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. Het aantal overtreders dat uit horecagelegenheden kwam daalde, van 57 procent in 2008 tot 50 procent in 2011.

Bob-campagne

De Bob-campagne wordt daarom in de wintermaanden speciaal ingezet op automobilisten die bij vrienden of familie op bezoek gaan. Ook zij moeten afspreken dat er iemand rijdt die niet heeft gedronken. De campagne bestaat onder meer uit spotjes voor radio en tv en borden langs de snelweg.

Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat mannen vaker met teveel drank op rijden dan vrouwen. In de leeftijdscategorie van 35 tot 49 jaar zijn de meeste overtreders te vinden. Regionaal gezien werden vorig jaar de meeste overtredingen geconstateerd in Noord-Brabant (3,5 procent) en Noord-Holland (3 procent).

Verkeersongevallen

Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Jaarlijks is bij 1 op de 5 ongelukken alcohol in het spel. Dat kwam vorig jaar neer op zo’n 130 doden en 4000 ernstig gewonden.