AMSTERDAM - De toestand van de bultrug Johannes, die woensdag strandde op een zandplaat bij Texel, wordt zondagochtend bekeken. 

Pas dan wordt het besluit genomen om eventueel een tweede poging te doen om het dier te euthanaseren. Dat zei burgemeester Francine Giskes van Texel zaterdagmiddag tijdens een persconferentie.

Een bioloog heeft zaterdagochtend naar de bultrug gekeken en geconstateerd dat het dier nog leeft. Het slaapmiddel dat was toegediend, was uitgewerkt.

Het is niet bekend of de bultrug pijn lijdt, maar de toestand van het dier wordt uitzichtloos genoemd. Er wordt nu ook onderzocht of het wel mogelijk is een tweede euthanasiepoging te doen, gezien de afloop van de eerste poging.

Weinig kans

Deskundigen hebben volgens Giskes geconcludeerd dat de bultrug weinig tot geen kans van overleven heeft. ''Zelfs als je het dier nu zou 'redden', gaat het niet goed aflopen. Het is niet in het belang van het dier om het vrij te krijgen. Het heeft verslapte spieren, dan ben je niet bezig het te helpen.''

Giskes zei dat het eiland ''heel bijzondere dingen meemaakt, met twee enorme zeezoogdieren die binnen enkele dagen op onze stranden terechtkomen. Dit zijn zaken die normaal gesproken een paar keer per eeuw voorkomen''.

Voor het gehele gebied rondom de zandplaat geldt nog steeds een noodverordening. Dit betekent dat het verboden is in de buurt te komen, uit respect voor het dier en om hulpverleners hun werk te kunnen laten doen.

Potvis

Op circa 1 kilometer afstand van waar de gestrande bultrug ligt, is zaterdagochtend namelijk ook een potvis aangespoeld. Het is een pas overleden jong mannetje van ongeveer 12 meter lang en tussen de 15 en 20 ton zwaar, aldus de gemeente Texel.

Voor het gehele gebied rondom de zandplaat is nog steeds een noodverordening van kracht. Het is verboden om in de buurt van het gebied te komen.

Thieme

Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is zaterdagmiddag onderweg naar bultrug Johannes. Ze twitterde dat ze op weg is om de redders een hart onder de riem te steken. ''Dierenbeschermers willen laatste reddingspoging, autoriteiten nieuwe spuit'', aldus Thieme.

Haar woordvoerster zei dat Thieme rond half vijf per boot is vertrokken vanuit Den Helder. Het is niet duidelijk of ze wel in de buurt van de bultrug kan komen omdat de gemeente Texel een noodverordening voor het gebied heeft afgekondigd.

De woordvoerster zei ook dat Thieme niet onderweg is om actie te voeren. ''Ze wil gewoon poolshoogte nemen. Er wordt van alles geroepen, maar ze wil zelf kijken en zich laten informeren.''

Gevaarlijk

Het Dolfinarium voert de tweede poging om een eind te maken aan het leven van bultrug Johannes, niet uit. Dat liet een woordvoerder zaterdagmiddag weten. ''We zijn benaderd, maar we vinden het te gevaarlijk.

Dierenartsen van het Dolfinarium voerden de eerste poging wel uit,door een grote dosis slaapmiddel in de borstspier van het dier te injecteren.

''Het slaapmiddel moet in de bloedbaan komen om het bij de hersenen te krijgen. Het meest praktische is om dat via de staart te doen, maar die lag vrijdag onder water.''

De dierenartsen kozen daarom voor voor de borstspier. ''Nu dat niet is gelukt, is de enige manier nog in de staart te spuiten. En dat gaan wij niet doen, dat is levensgevaarlijk. Een klap van die staart kan dodelijk zijn.'' Wie de tweede poging wel gaat uitvoeren, wist hij niet.

Redden

Volgens dierenactiviste Lenie 't Hart waren er nog voldoende mogelijkheden om het dier te redden. Ook PvdD-leider Marianne Thieme begrijpt niet dat het dier een slaapmiddel moest krijgen.

't Hart wilde vrijdag nog een uiterste poging doen om de bultrug te redden maar moest van afstand machteloos toekijken hoe dierenartsen het beest een spuitje gaven. Volgens haar was het dier nog heel actief en lag het in een positie waarin ze hem vrijwel zeker kon helpen.

Vrijwilligers van de zeehondencrèche, die ervaring hebben met het redden van gestrande walvissen, dolfijnen en bruinvissen, wilden zand onder het lichaam van de bultrug wegblazen. Naar eigen zeggen hadden ze hem binnen twee uur kunnen redden.

't Hart mocht echter niet in de buurt van de bultrug komen. "Ik kan écht niet begrijpen waarom dit dier zelfs door de dierenartsen niet een laatste kans is gegund. Dit is niet een zorgvuldige invulling van de zorgplicht ten opzichte van een beschermd dier", zegt ze in een verklaring op de website van de crèche.

Sea Shepherd

Sea Shepherd heeft via Twitter mensen opgeroepen naar Den Helder te komen voor bultrug Johannes. ''Johannes heeft onze hulp nodig. Kom met vele naar Den Helder", aldus de activistische natuurorganisatie.

Directeur Geert Vons van Sea Shepherd Nederland lichtte toe dat hij aan het eind van de middag met een schip richting de bultrug wil varen.

''Om duidelijk te maken dat de gang van zaken niet klopt. Wij hebben begrepen dat het ministerie van Economische Zaken de toestemming om de bultrug voor de tweede keer een spuitje te geven, heeft ingetrokken. Er is veel onduidelijkheid, dus dat is voor ons des te meer reden om erheen te gaan.''