DE KOOG - Dierenartsen hebben de bultrug 'Johannes', die bij Texel was gestrand, vrijdagavond een laatste slaapmiddel gegeven.

Het is de bedoeling dat hij in slaap valt, stopt met ademen en sterft. Hoe lang dat duurt is niet bekend.

De gezondheidstoestand van het dier was zo slecht, dat er geen andere keuze was dan de dood. Dat meldde het Dolfinarium in Harderwijk, waarvoor de dierenartsen werken.

De bultrug is zo'n 12 meter lang en weegt 20 ton. Het dier kwam woensdag vast te zitten op zandbank de Razende Bol. Pogingen om hem te redden zijn mislukt. De plek waar de walvis ligt, is zeer moeilijk begaanbaar voor grote schepen en machines. Bovendien zijn bultruggen bijzonder stressgevoelig.

Ministerie

Het ministerie van Economische Zaken heeft toestemming gegeven om bij het dier euthanasie toe te passen, om verder lijden te voorkomen.

Het besluit werd genomen nadat een gespecialiseerde dierenarts had geconstateerd dat de bultrug ondraaglijk lijdt. Een tweede dierenarts die eveneens bij de walvis was geweest, kwam tot dezelfde slotsom. In de borstspier van de bultrug is een grote dosis slaapmiddel gespoten.