AMSTERDAM - De bultrug die sinds woensdag vastzat op een zandbank, is donderdagavond niet gered.

Ook met vereende krachten is het reddingswerkers van onder meer de KNRM en Ecomare tijdens vloed niet gelukt de verzwakte walvis weer naar zee te laten zwemmen.

Het net is geknapt waarmee het dier naar zee moest worden gesleept.

De plek waar het dier ligt is zeer moeilijk begaanbaar voor grote schepen en machines. Ook zijn bultruggen bijzonder stressgevoelig. Het dier is zo'n 12 meter lang en weegt 20 ton.

Er wordt ook geen poging meer gedaan, zei woordvoerder Kees Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in het Radio 1 Journaal. ''De kansen voor overleven zijn heel klein.'' De plek waar het dier ligt is volgens hem te ondiep. Er is overleg over de mogelijkheid het dier uit zijn lijden te verlossen.

Naturalis

Als het dier sterft gaat hij naar Naturalis in Leiden, daar gaan wetenschappers hem onderzoeken. Ook bestaat er een kans dat hij wordt tentoongesteld. Dit vertelt een woordvoerder van Ecomare aan Novum. 

Noodverordening

In de omgeving geldt een noodverordening zodat niemand erbij kan die er niks te zoeken heeft. De bultrug wordt in de gaten gehouden. Onbekend is hoe lang het kan duren voor hij dood is.