AMSTERDAM - De verhuizing van orka Morgan van het Dolfinarium in Harderwijk naar Loro Parque, een park in Tenerife, was niet onrechtmatig.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De zaak was aangespannen door de Orka Coalitie, een verbond van dierenactivisten, die wilde dat het dier in de natuur zou worden vrijgelaten.

Morgan werd in 2010 ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Het dier werd naar het Dolfinarium gebracht om te herstellen. In 2011 werd bekendgemaakt dat Morgan naar Loro Parque op Tenerife zou verhuizen, waar al vijf andere orka's leefden.

Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker gaf een vergunning af voor de verhuizing van Morgan naar Tenerife. Dit had volgens de Orka Coalitie nooit mogen gebeuren.

Doel

De vergunning mocht alleen worden afgegeven als het doel was daarvan onderzoek of onderwijs was dat de bescherming of instandhouding van de soort ten doel had. Dit is volgens de rechter het geval. Het park op Tenerife doet onderzoek en vervult een educatieve functie, aldus de rechter.

De rechter ziet geen reden om aan te nemen dat het welzijn van Morgan gevaar loopt op Tenerife. De Orka Coalitie kan, als ze het hier niet mee eens is, een zaak in Spanje starten.