DEN HAAG - Agenten hebben donderdag het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Den Haag ontruimd.

De politie hield 21 asielzoekers en zeven sympathisanten aan. ''Ze weigerden gehoor te geven aan het bevel tot ontruiming'', aldus de politie. Ze zullen naar verwachting in de loop van de dag op vrije voeten komen.

Enkele mensen hadden zich met stalen buizen aan elkaar vastgeketend. De politie heeft ze met een slijptol uit elkaar gehaald. Na de ontruiming hebben medewerkers van de gemeente Den Haag de ongeveer tien tenten afgebroken.

Volgens actievoerders is de ontruiming ''agressief, lomp en onfatsoenlijk'' verlopen, maar Den Haag zegt dat de agenten ''beheerst en ambachtelijk'' hebben opgetreden. Ook de politie spreekt van een rustig verlopen ontruiming.

Sharon Gesthuizen

De ontruiming was afschuwelijk, vindt Sharon Gesthuizen van de SP. ''Ook al deed politie haar best om het netjes te doen.'' Ze komt met een een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven als hij geen opvang organiseert voor afgewezen asielzoekers die niet terug kunnen, zegt ze.

De Kamer nam onlangs een motie daarover aan. ''Teeven heeft er lak aan. Zie de consequenties, nu talloze mensen op straat, in detentie, et cetera. Als hij voor woensdag geen uitvoering geeft aan de motie, mag hij van mij opstappen'', aldus het Kamerlid.

De demonstranten kampeerden sinds 16 september op de Koekamp, vlak bij station Den Haag Centraal. De gemeente wilde dat ze vertrokken, omdat het permanente verblijf van de demonstranten in de winterkou een gevaar voor de gezondheid zou zijn. Ook zou het risico van ongeregeldheden bestaan en zouden er te veel mensen overnachten in het kampje.

Ongeregeldheden

De afgewezen asielzoekers en hun medestanders zeiden dat ze niemand schaadden en dat er geen ongeregeldheden waren geweest. Via de rechter hadden ze daarom geprobeerd de ontruiming te voorkomen, maar dat mislukte.

De betrokkenen mogen overdag wel demonstreren, op voorwaarde dat het terrein uiterlijk om 22.00 uur leeg is.

Bekijk beelden van de ontruiming:

Heeft u foto's van deze gebeurtenis. Voeg ze toe via NUfoto.