DE KOOG - De bultrug die is gestrand bij Texel, is te zwak voor een reddingsoperatie. Dat liet natuurcentrum Ecomare donderdag weten.

''Op basis van het oordeel van experts zijn verdere acties afgeblazen'', zegt Ecomare. Een redding is voor een walvis een enorme bron van stress. Dat kan alleen als het dier echt gezond is.

De bultrug strandde woensdag op zandplaat de Razende Bol tussen Texel en Den Helder. Hij leefde donderdagochtend nog, maar verzwakte snel.

"Als we het dier nu gaan verslepen maken we het alleen maar erger. Dan spoelt hij ook snel weer ergens anders aan", voegt de woordvoerder van Ecomare toe. "Het is heel triest."

De kans dat de bultrug op nog eigen kracht loskomt, is nihil. "Dan hebben we een noordwesterstorm nodig en die is er nu niet."

Naturalis

Volgens een medewerker van Ecomare die de hele ochtend bij de walvis was, is het dier al in een soort slaaptoestand en voelt hij niet veel meer van zijn naderende dood. Na zijn overlijden zal de bultrug worden geruimd door onderzoekscentrum Naturalis.

Bekijk beelden van de gestrande walvis:

Heeft u foto's van deze gebeurtenis. Voeg ze toe via NUfoto.