MEPPEL - De Onderwijsgroep Noord stelt een onderzoek in naar de dood van een 15-jarig meisje uit Staphorst. 

Dat heeft de school waar ze op zat, het AOC in Meppel, donderdag bevestigd. Het meisje maakte dinsdag een einde aan haar leven door voor de trein te springen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern bureau.

Er zou een afscheidsbrief zijn waarin het meisje aangeeft dat ze erg leed onder pestgedrag van andere kinderen. De school in Meppel heeft een stiltecentrum ingericht waar leerlingen het meisje kunnen gedenken.

Jongeren in Staphorst houden vrijdagavond een eigen bijeenkomst in hun dorp om stil te staan bij de dood van de 15-jarige scholiere, die zelfmoord pleegde, mogelijk wegens pesterijen. Dat meldde de gemeente Staphorst donderdag.

In november pleegde de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte zelfmoord. In een afscheidsbrief aan zijn ouders liet hij weten het pesten en treiteren beu te zijn. De Stichting Veilig Onderwijs drong eerder deze week aan op een parlementair onderzoek naar pestgedrag op scholen.

"Daar roepen we al jaren om, omdat scholen geen beleid hebben vanuit de overheid om iets aan pesten te doen", voegt Peter van Duijl van SVO toe. "Een gepest kind wordt in de meeste gevallen naar een andere school gestuurd. Dat is de weg van de minste weerstand."

Druppel

De dood van Ribberink was volgens Van Duijl "de druppel" om de roep om een parlementair onderzoek te versterken. "Tussen het overlijden van Ribberink en het meisje in Staphorst zat nog een vergelijkbaar incident. Dat heeft de media echter niet gehaald. Bij elkaar opgeteld rechtvaardig het een onderzoek helemaal."

Van Duijl denkt dat er steeds meer gepeste kinderen zijn die geen uitweg meer zien. "Daar hebben we alleen geen cijfers van. Ouders zetten het er ook vaak niet bij in een advertentie in de krant. We hopen in ieder geval op een snelle reactie vanuit politiek Den Haag. Volgende week hebben we wel een gesprek met de kinderombudsman."