AMSTERDAM - De uitgeprocedeerde asielzoekers die in de afgelopen weken hebben gekampeerd aan de Amsterdamse Notweg krijgen tot eind maart onderdak in de Jozefkerk in de hoofdstad. 

In ruil daarvoor verlangt een steungroep sociale controle en onderhoud.

Dinsdagavond bood de kerk de vluchtelingen tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie een "verblijfcontract" aan, dat door beide partijen werd ondertekend. Dat meldt een woordvoerder van stichting 'De Vluchtkerk' aan NU.nl. 

De nieuwe bewoners hoeven geen huur of andere vaste lasten te betalen. "Het gaat niet om een huurcontract, maar om een verbruikovereenkomst. Je zou het een soort anti-kraakconstructie kunnen noemen", aldus Karel Smouter.

Menswaardige opvang

Steungroep De Vluchtkerk pleit voor een menswaardige opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers die geen papieren hebben, stateloos zijn of niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

"Het is een taak van de Nederlandse overheid om voor deze mensen te zorgen en hen opvang te bieden waar mogelijk", aldus Smouter.

Dit najaar sloeg een groep uitgeprocedeerde asielzoekers een tentenkamp op aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp. Maar van de gemeente moesten ze weg en uiteindelijk kwamen ze in de Jozefkerk in Amsterdam West terecht, waar de steungroep hen anderhalve week terug opving.

In de afgelopen tijd ontving de club van Smouter al meer dan 20.000 euro aan donaties voor de vluchtelingen. Daarvan heeft de steungroep de kosten voor electriciteit en verwarming betaald. Verder legden de activisten samen met de asielzoekers slaapplaatsen aan.

Debat

Woordvoerder Olivier Willemsen van debatcentrum De Balie: "Het contract kan ondertekend worden voorafgaand aan een debat dat wij organiseren. Dat debat gaat over asielzoekers in Amsterdam en over hoe de gemeente met deze mensen omgaat. We vinden het belangrijk dat we niet alleen óver asielzoekers debatteren, maar ook met hen."