WILLEMSTAD - Op Curaçao wordt voor het eerst een regeerakkoord getekend in de open lucht, namelijk op het centrale Brionplein in de binnenstad van Willemstad.

Rond de ondertekening woensdag vinden diverse culturele activiteiten plaats. De openbare ceremonie moet het belang van eenheid op het eiland benadrukken, zo zei formateur Glenn Camelia maandagavond (lokale tijd).

De nieuwe coalitie steunt een regering die bestaat uit deskundigen die voor een periode van een half jaar orde op zaken moeten brengen, onder meer op het gebied van financiën.

Momenteel vindt de screening voor de toekomstige ministers plaats. Na een half jaar gaat een politiek kabinet aan de slag, zo is de bedoeling.

Intensief

Voor de samenstelling van het regeerakkoord is de afgelopen weken intensief gesproken met directeuren van ministeries en de vertrekkende regering, aldus formateur Camelia. Vanwege de slechte financiële situatie is de ondertekening volgens hem ‘low budget’. ''Simpel en sober, maar toch waardig.”

Camelia roept de bevolking op om in witte kleding te komen. ''Daarmee dragen we uit dat het tijd is voor vrede. Voor het begraven van bestaande tegenstellingen in de samenleving.”

Volgens de formateur wil de nieuwe coalitie uitstralen dat 'we nu verder gaan in het belang van het eiland'. De coalitie bestaat onder meer uit onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano en de meer liberale nieuwe partij PAIS, maar zonder de partij van oud-premier Gerrit Schotte.