AMSTERDAM - Het inhoudelijke proces tegen de twee mannen die worden verdacht van de granaataanslag op het gerechtsgebouw in Amsterdam-Zuid, vindt volgend voorjaar plaats.

Justitie heeft het dossier onlangs afgerond, zo bleek maandag tijdens een pro-formazitting in de zaak. De twee verdachten zijn York M. (26) en Omar T. (25). De politie, die grootscheeps inzette op het onderzoek naar de aanslag, kwam het duo op het spoor via een vingerafdruk op een vuilniszak.

York M. zwijgt als het graf. Volgens zijn raadsvrouw Gwen Jansen is hij ook niet van plan volgend jaar tijdens de eigenlijke rechtszaak een verklaring af te leggen.

Omar T. heeft aangegeven een verklaring te willen afleggen, onder meer over zijn ervaringen met door de politie ingezette undercoveragenten. Hij zal dit in de komende periode bij de rechter-commissaris doen.

Ook heeft de rechtbank maandag bepaald dat hij nog een verklaring als getuige in de zaak tegen M. moet afleggen. Een van zijn advocaten, Jan-Hein Kuijpers, zei ter zitting dat justitie nagenoeg niets tegen T. heeft.

Granaat

In de vroege ochtend van 21 september vorig jaar werd het rechtbankgebouw aan de Parnassusweg beschoten met een granaat. Het projectiel richtte aanzienlijke schade aan, in het pand aanwezige bewakers bleven ongedeerd.

Advocate Jansen meent dat politie en justitie vervolgens alles uit de kast hebben gehaald om de zaak op te lossen. Zo werd verdachte York M. in zijn huis afgeluisterd en geobserveerd met camera's.

De raadsvrouw sprak van ''Oost-Duitse praktijken'' en vroeg zich hardop af of de rechtbank wel alle informatie heeft gehad die zij nodig heeft om de rechtmatigheid van de inzet van deze middelen te kunnen toetsen.

Gegevens achterhouden

Officier van justitie Rob Kloos wierp de suggestie verre van zich dat er gegevens zijn achtergehouden. Het proces tegen M. en T. begint op 25 maart en zal naar verwachting 5 dagen duren.

Er staan behalve de granaataanslag meer feiten op hun aanklacht, waaronder het neerschieten van een 17-jarige jongen.