DEN HAAG - De spoorwegpolitie heeft zondag 20 jongeren gearresteerd die op station Den Haag Hollands Spoor de 17-jarige Rishi herdachten die daar eind november door de politie werd doodgeschoten.

Ongeveer 25 jongeren waren afgekomen op de spontane herdenking op het perron bij spoor 4, waar de jongen om het leven kwam.

Vrienden van Rishi hadden aangekondigd dat ze daar opnieuw kaarsjes, bloemen en brieven wilden neerleggen. Ze kregen daarvoor de tijd tot 17.00 uur. Maar de 20 aangehouden jongeren weigerden daarna te vertrekken.

Ze worden verdacht van het verstoren van de rust en veiligheid op het station en het niet opvolgen van aanwijzingen van personeel van de Nederlandse Spoorwegen, zegt de politie.

Beklad

De arrestanten werden overgebracht naar een politiebureau. Ze hebben volgens de politie niets vernield, maar wel het een en ander beklad. Alle demonstranten, zoals de politie de arrestanten noemt, zijn na verhoor vrijgelaten. De politie draagt hun zaken over aan het Openbaar Ministerie (OM).

Het onderzoek naar het schietincident van zaterdagochtend 24 november loopt nog. Het OM maakte eerder al wel bekend dat Rishi geen vuurwapen bij zich had. Volgens justitie had de politie de melding gekregen dat de jongen iemand had bedreigd en dat hij een vuurwapen bij zich zou hebben.

Toen de politie hem aansprak, zou de jongen niet aan de instructies hebben voldaan. Daarna loste de politieman een schot. De Rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd.