AMSTERDAM - Bijna de helft van de jongeren die voetballen zeggen dat er vaak weinig respect is voor grens- en scheidsrechters.

Driekwart (65 procent) van de jongeren heeft ook wel eens zelf agressie tegen wedstrijdleiding meegemaakt, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 400 jongeren die in jeugdteams spelen.

Agressie in het voetbal is meestal alleen verbaal. Maar soms komt ook geweld voor, zoals in het geval van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Een meerderheid van de voetballers (57 procent) vindt dat er bij de eigen vereniging te weinig aandacht wordt besteed aan het stoppen van agressie.

KNVB

Volgens de KNVB lopen de nieuwe acties tegen geweld op het voetbalveld goed. "Op onze Facebook-pagina komen steeds meer meldingen van acties en ideeën binnen. We hebben het idee dat de acties door het hele land een succes zijn."

De voetbalbond gelastte dit weekend alle amateurvoetbalwedstrijden af naar aanleiding van de dood van Nieuwenhuizen. De gewelddadige dood is in de gehele wereld onderwerp van gesprek in de voetbalwereld.

De KNVB riep de amateurclubs op om dit weekend met hun leden in gesprek te gaan over het geweld op de voetbalvelden en hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen. Hoeveel clubs er precies aan dat verzoek gehoor gaven, kon de woordvoerster nog niet zeggen. "We monitoren de acties door het hele land, maar we verwachten pas na dit weekend met cijfers te kunnen komen."

Discussie

De activiteiten van clubs lopen uiteen. Zo hield de voetbalclub SSC'55 in Sprang-Capelle een paneldiscussie in de kantine. Dat gebeurde ook bij TVC'28 in Tubbergen. En ook bij clubs in Leeuwarden en Bolsward waren praatsessies met de leden. In Zundert trokken alle voetbalclubs met een stille tocht naar het gemeentehuis.

Bij de Zoeterwoudse vereniging Meerburg konden leden een foto maken van hun eigen 'Muur tegen Geweld', die dan door de club werd getwitterd. En in Tilburg was een bezinningsbijeenkomst bij voetbalcub Gudok.

Sportwethouder Blaauwbroek nam daar het voortouw voor een gesprek met alle Tilburgse clubs, dat moet leiden tot een gedragsmanifest. Blaauwbroek zou dat daarna willen uitbreiden naar alle clubs in Brabant.