RIJSWIJK - Zaterdagavond is er kans op ijzel in het binnenland, meldt het KNMI. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid.

Een neerslaggebied trekt vanuit het westen naar het oosten en kan landinwaarts voor winterse neerslag zorgen. Door de vorst daar kan die neerslag aan de grond bevriezen. Aan de kustprovincies blijft de temperatuur boven nul.

Rijkswaterstaat heeft weggebruikers zaterdagavond opgeroepen op te passen, omdat er 's avonds en in de nacht van zaterdag op zondag kans is op ijzel. De organisatie adviseert hen de informatie over verkeer en weer goed in de gaten te houden en de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen.

Volgens het KNMI kan het de komende uren vanuit het noordwesten plaatselijk glad worden door winterse neerslag. Daarbij is kans op ijzel. De neerslag breidt zich uit over de rest van het land, al is de kans op gladheid in het zuidwesten klein.

De waarschuwing geldt vanaf 8 uur 's avonds tot middernacht.

Strooizout

Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat er voldoende zout is gestrooid op de wegen, zei een woordvoerder. Het zout werkt echter pas als het zich mengt met water.

Daarvoor is het nodig dat het zout kapot wordt gereden door auto's. Maar als er weinig verkeer is, kan het dus glad worden. ''Als het gaat regenen, moet je alert zijn'', aldus de zegsman.

Opvang

In verband met het koude weer werd in verschillende steden extra opvang voor daklozen geregeld. In Amsterdam hebben dak- en thuislozen daar de afgelopen nacht veel gebruik van gemaakt. Ongeveer 100 van hen hebben de nacht doorgebracht in een warm bed.

Dat is het hoogste aantal dat zich ooit voor de eerste vriesnacht bij de opvang heeft gemeld, aldus een woordvoerster van de GGD in Amsterdam zaterdag. Normaal melden zich tussen de 70 en 80 daklozen.

De winteropvang in Amsterdam geldt in elk geval tot en met de nacht van zondag op maandag. Zondag wordt bekeken of de regeling wordt verlengd. Ook in de andere grote steden is veel gebruik gemaakt van extra daklozenopvang.

Bekijk de actuele weersverwachting

Bekijk de actuele verkeersinformatie 

Bekijk de NUfoto special: winterweer